Sute de absolventi de liceu au mers la ghiseele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Arad pentru a obtine ajutor de somaj in valoare de 250 de lei, insa au renuntat sa isi mai depuna dosarele cand functionarii le-au oferit locuri de munca, pe care tinerii insa le-au refuzat. In aceste conditii, numarul solicitantilor a scazut de trei ori fata de anii anteriori.

Reprezentantii AJOFM Arad au declarat, luni, pentru News.ro, ca numarul absolventilor de liceu care au solicitat ajutor de somaj a scazut de trei ori fata de media anilor anteriori. Cateva sute de absolventi au venit la ghiseele institutiei incepand cu 13 iunie si pana in 1 august, ultima zi in care pot depune solicitari, insa doar 139 dintre acestia si-au depus actele.

Conform autoritatilor, multi dintre tineri au renuntat sa isi mai inregistreze dosarele in momentul in care li s-au oferit locuri de munca, intentia lor fiind doar de a obtine ajutorul de somaj in cuantum de 250 de lei timp de sase luni, nu de a lucra.

”In acest an avem foarte multe posturi vacante si s-a mers pe ideea de incadrare in munca a absolventilor de liceu. Marea majoritate dintre ei, cand au venit cu dosarele, au preferat sa renunte decat sa primeasca repartitie”, a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al AJOFM Arad, Mihaela Jude.

Cei mai multi dintre absolventi nu au o calificare anume pe diploma, iar functionarii ii pot incadra in multe domenii.

Citeste si:
Romanii pleaca din tara. Peste 10.000 de masini la frontiera Nadalac
Romanii pleaca din tara....

”Fara calificare, se potrivesc unei palete foarte largi de locuri de munca disponibile in judet. Din punctul nostru de vedere, ei nu pot refuza o repartitie, de exemplu intr-o companie care ofera zeci sau sute de locuri de munca”, a adaugat Jude.

In momentul de fata, in Arad sunt disponibile peste 1.600 de locuri de munca, majoritatea in fabrici de componente auto si de textile, iar rata somajului in judet este printre cele mai mici din tara si se mentine la un procent de doi la suta de cateva luni, in timp ce in municipiul Arad este de aproximativ 0,5 la suta.

In anii anteriori, intre 400 si 500 de absolventi si-au depus dosare pentru a obtine ajutorul de somaj.

Persoanele care intr-o perioada de 60 de zile de la finalizarea studiilor liceale nu s-au incadrat in munca, nu au refuzat un loc de munca potrivit pregatirii profesionale si sunt inregistrate la AJOFM, nu urmeaza o forma de invatamant, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici de 500 de lei, pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj.

Citeste si:
UPDATE Procurorii DNA fac perchezitii la sediul judetean al PSD Arad
UPDATE Procurorii DNA fac...

Solicitantii pot primi ajutorul de la stat indiferent daca au promovat sau nu bacalaureatul, obtinerea diplomei nefiind o conditie legala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Diaspora se intoarce acasa: ore de asteptare la iesirea din tara
Setari Cookie-uri