9 Septembrie 2016

Cum asamblezi puzzle-ul numit fericire?



Liviu Ardeleanu, facilitator Smart Experience, spune ca tehnicile de self-help s-au dezvoltat odata cu civilizatia umana. Fie ca ele se numesc yoga, zazen, zen, thai chi sau chiar arte martiale, scopul lor este de a ne putea autocontrola mentalul. In Orient, acolo unde s-a dezvoltat conceptul self-managementului, arta si cultura sunt cladite pe principiul echilibrului interior. Occidentul a preluat modelul, intr-o formula condensata, adaptata ritmurilor cotidiene, conform Revistei CARIERE.

„Omul contemporan, ancorat intr-o societate complexa, aglomerata, care traieste intr-un timp accelerat, dornic de succes si progres, vrea sa arda anumite etape. Intr-un fel sau altul vrea sa-si duca la bun sfarsit opera cat mai repede. Astfel, in ultimii ani s-au dezvoltat multe tehnici de self-help ce promoveaza un sistem de tip «shortcut». Aceasta insa, fara sa fi perfectionat asa cum trebuie mai intai unealta, adica intelectul. De aceea rezultatele, in mare parte, sunt trecatoare.”

Ce este self-managementul si cum se diferentiaza de alte tehnici de self-help?

Self-managementul isi are radacinile intr-un sistem milenar, numit Vedanta. Vedanta inseamna cunoasterea intreaga sau cunoasterea finala, „Veda” –cunoastere si „anta” – final. Vedanta este axata, in principal, pe dezvoltarea intelectului, pe intelegerea profunda a sistemului cognitiv. Pentru Vedanta, un mental echilibrat sta intr-un intelect puternic, capabil sa domine o minte emotionala, o minte ce produce la interior stres.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE



Citeste si