Este cu adevarat dificil sa-i faceti pe oameni sa lucreze impreuna asa cum va doriti. Acest lucru se intampla deoarece, lasati pe cont propriu, suntem mult prea lacomi si egocentrici pentru a colabora, preferand sa concuram unii cu ceilalti. Sigmund Freud a evidentiat acest lucru, comparand oamenii cu aricii in timpul iernii: cand aricilor le este frig, se ingramadesc unii in altii pentru a se incalzi, dar, dupa putin timp, fiecare va fi deranjat de tepii celui de langa el, conform Revistei CARIERE.

Teoria „Genei egoiste” asa cum este popularizata de celebrul cercetator, Richard Dawkins afirma: „Chiar si in grupurile altruiste va exista aproape cu certitudine o minoritate disidenta, ce refuza orice sacrificiu. Daca exista un singur rebel egoist, gata sa exploateze altruismul celorlalti, atunci, prin definitie, el are mai multe sanse decat restul sa supravietuiasca si sa aiba urmasi.” Acest lucru se explica si in comportamentul uman. Suntem cea mai sociabila, specie de pe planeta, dar in acelasi timp inerent egoista. Teoriile lui Darwin despre comportamentul uman se potrivesc foarte bine cu viziunea lui Freud, scotand in evidenta conflictul fundamental dintre „a-i depasi pe ceilalti” si „a te intelege cu ceilalti” – observabil si la locul de munca.

Pentru a rezolva aceasta problema intr-o organizatie, trebuie echilibrate obiectivele individuale cu cele ale grupului. Pentru a face acest lucru, este crucial sa selectati oamenii potriviti pentru echipa – oameni compatibili intre ei, care pot sa lucreze armonios impreuna, in special in vremuri grele si sub presiune.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.

Sursa foto: Phovoir / Shutterstock.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Sediu nou si echipa marita pentru producatorul de pungi vid din Iasi
Setari Cookie-uri