Este cu adevarat dificil sa-i faceti pe oameni sa lucreze impreuna asa cum va doriti. Acest lucru se intampla deoarece, lasati pe cont propriu, suntem mult prea lacomi si egocentrici pentru a colabora, preferand sa concuram unii cu ceilalti. Sigmund Freud a evidentiat acest lucru, comparand oamenii cu aricii in timpul iernii: cand aricilor le este frig, se ingramadesc unii in altii pentru a se incalzi, dar, dupa putin timp, fiecare va fi deranjat de tepii celui de langa el, conform Revistei CARIERE.

Teoria „Genei egoiste” asa cum este popularizata de celebrul cercetator, Richard Dawkins afirma: „Chiar si in grupurile altruiste va exista aproape cu certitudine o minoritate disidenta, ce refuza orice sacrificiu. Daca exista un singur rebel egoist, gata sa exploateze altruismul celorlalti, atunci, prin definitie, el are mai multe sanse decat restul sa supravietuiasca si sa aiba urmasi.” Acest lucru se explica si in comportamentul uman. Suntem cea mai sociabila, specie de pe planeta, dar in acelasi timp inerent egoista. Teoriile lui Darwin despre comportamentul uman se potrivesc foarte bine cu viziunea lui Freud, scotand in evidenta conflictul fundamental dintre „a-i depasi pe ceilalti” si „a te intelege cu ceilalti” – observabil si la locul de munca.

Pentru a rezolva aceasta problema intr-o organizatie, trebuie echilibrate obiectivele individuale cu cele ale grupului. Pentru a face acest lucru, este crucial sa selectati oamenii potriviti pentru echipa – oameni compatibili intre ei, care pot sa lucreze armonios impreuna, in special in vremuri grele si sub presiune.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.

Sursa foto: Phovoir / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri