Scoala Profesionala Germana Kronstadt este, probabil, cea mai cunoscuta si laudata scoala profesionala din Romania. Anul acesta toti absolventii sai si-au gasit de lucru la companiile unde, pe parcursul ultimilor doi ani, au facut practica. E adevarat, promotia a fost redusa – de doar doua clase (77 de elevi).

Au fost ultimii tineri care au urmat doi ani de scoala profesionala. Din 2012, invatamantul profesional se organizeaza doar daca exista parteneriate intre scoala si companii private. Din 2014, invatamantul profesional dureaza trei ani. Prima promotie cu trei ani de scoala profesionala va absolvi in 2017 si atunci vom sti cat de bine functioneaza sistemul la nivel national – cati dintre absolventi isi gasesc de munca in domeniul in care s-au pregatit. Ce stim acum este ca in cazul primei promotii, 2012–2014, la nivel national, circa 20% dintre absolventi au fost angajati in perioada imediat urmatoare, iar alti 32% si-au continuat studiile. In cazul scolilor unde parteneri au fost companii cu capital german, care au adus in Romania elemente ale sistemului dual, proportia a fost mult mai mare. De 90% anul trecut, spune Anca Hociota, Manager Membership Services and Vocational Training la Camera de Comert Romano-Germana.

De 80–90% ar trebui sa fie rata insertiei pe piata muncii a absolventilor de scoli profesionale si la nivel national, considera Gabriela Petre, directorul Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic. „Acest lucru depinde foarte mult de capacitatea angajatorilor de a-i absorbi. Nu exista aceasta obligativitate pentru ca angajatorilor le este foarte dificil sa-si asume astfel de angajamente in conditiile in care nu toti au aceeasi capacitate precum investitorii germani. In Romania, majoritatea covarsitoare a angajatorilor sunt IMM-uri.”

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.

Sursa foto: Anton Gvozdikov / Shutterstock.com