16 Noiembrie 2016

Provocari la angajare: Intrebari capcana pe care angajatorii romani le adreseaza la interviu



Daca ai experienta interviurilor cu angajatorii, stii deja ca acestia obisnuiesc sa adreseze intrebari capcana candidatilor. In primul rand, este important de stiut ca intrebarile capcana nu au raspunsuri corecte sau gresite. Obiectivele acestora nu sunt de a evalua cunostintele candidatului, ci de a ii permite recruiterului sa identifice mai multe indicii despre modul de lucru al acestuia, despre personalitatea, despre modul in care gestioneaza situatii de stres sau conflictuale, aspecte care se citesc mai putin in interviurile tehnice. Iata cateva exemple de intrebari capcana, puse de companiile de recrutare Lugera si Catalyst Solutions.

1. Care sunt provocarile pe care va asteptati sa le regasiti la viitorul loc de munca?

Aceasta este o intrebare care ajuta recruiterul sa confirme motivatia si entuziamul candidatului, considera Aloma Odogwu, recruitment team leader, Lugera.

De asemenea, in acelasi timp, intrebarea ii ofera candidatului ocazia sa arate cat de bine cunoaste piata, industria si provocarile inerente, sa arate cat este de proactiv, ca are capacitatea de a anticipa si de a gasi solutii.

Foto: garagestock, Shutterstock


Care a fost cel mai aspru feedback pe care l-ati primit vreodata?

Modul in care candidatul gestioneaza criticile constructive poate prezice intr-o oarecare masura comportamentul acestuia in situatia in care primeste sau ofera feedback.

Are acesta o abordare obiectiva sau personala? Ce fel de critica il motiveaza si ce ii raneste sentimentele? Cat de bine se va adapta acesta in cadrul echipei pentru care este recrutat?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock


Descrieti-mi o situatie in care considerati ca ati esuat? Care au fost actiunile care au dus la acest esec?

Intrebarea poate continua cu urmatoarele: "Ce ati invatat in urma experientei avute sau ce actiuni ati intreprins pentru a rezolva aceasta situatie?"

Pe langa testarea modului in care candidatul priveste asumarea riscurilor, a abilitatii de a se replia in situatii de risc si de a isi asuma propriile greseli, recruiterul urmareste sa vada, de fapt, cat de mult a reusit candidatul sa invete lectiile predate de aceste situatii.

Foto: pathdoc, Shutterstock


Cum v-ar descrie folosind doar trei cuvinte fostii/actualii colegi?

Ne este mai usor sa spunem lucruri frumoase despre ceilalti si cu mult mai dificil despre noi. Descrierea indirecta ii ajuta insa pe candidati sa abordeze subiectul cu mai multa usurinta, fara sa aiba impresia ca le lipseste modestia.

Asa ca, fie ca impacheteaza trasaturile acestea intr-o povestioara, din care extrag concluziile, fie ca enumera pur si simplu aceste caracteristici mentionand contextul care i-a determinat sa sublinieze aceste caracteristici, pentru recruiter informatia ofera indicii despre modul in care candidatul se percepe pe sine in contextul echipei.

Foto: goodluz, Shutterstock


Invatati-ma ceva ce nu considerati ca stiu deja!

Cu cat intelegi mai bine un topic cu atat mai usor iti este sa vorbesti despre el. Iar daca reusesti sa faci acest lucru si in pozitia mai putin confortabila a interviului, mesajul pe care il trasmiti va fi despre stapanire de sine, adaptare la situatii neprevazute si deschidere catre nou.

Foto: Pressmaster, Shutterstock


Spune-mi ceva despre tine, ce nu apare in CV-ul tau!

Scopul acestei intrebari este acela de a urmari spontaneitatea si comportamentul candidatului atunci cand este scos din mediul de confort din cadrul interviurilor structurate, potrivit companiei de recrutare si employer branding Catalyst Solutions, care organizeaza targul Angajatori de Top.

Foto: joingate, Shutterstock


Daca ai avea puterea necesara, ce schimbare ai face in lume?

Aceasta intrebare alaturi de "Ce fraza memorabila ai spus, iar cei care te cunosc si-o amintesc mereu?" - sunt alte doua intrebari care pot pune in dificultate un candidat.

Scopul fiind acela de a testa agilitatea unui candidat in a oferi raspunsuri spontane sau cat de bine reuseste un candidat sa se adapteze la nou sau cat de flexibil si creativ este acesta.”

Foto: Sergey Nivens, Shutterstock




Citeste si