17 Ianuarie 2017

Ceea ce realizezi in stiinta si inginerie nu-ti poate lua nimeni! "CREATORII" VIITORULUI



Ei sunt deschizatorii de drum. Oameni cu abordari progresiste, cu impact in medicina sau tehnologie, in domeniile educatiei sau comportamentului uman, generatorii schimbarii de paradigma in economie sau in societate. In articolul de fata cercetatorul american de origine romana, Virgil Gligor, avertizeaza asupra consecintelor pe termen lung pe care vulnerabilitatile sistemelor de securitate cibernetica le au asupra intregii activitatii umane, acum si in viitor, conform Revistei CARIERE.

In acest moment, Virgil Gligor, in varsta de 67 de ani, lucreaza la o problema de detectare a programelor de tip „dormant malware”, care, odata plasate in componentele de sistem, nu pot fi detectate de antivirusi si „pot supravietui” ani intregi. Asa au fost, de exemplu, programele dormant malware depistate de Costin Raiu de la Kasperski Labs in 2014 in controlerele de discuri, «plasate acolo de un asa-numit grup de ecuatii», dar exista si altele.

„Provocarea este sa gasesti un test care detecteaza prezenta sau absenta acestor coduri malitioase intr-un sistem, cu mare certitudine, mai exact, cu o probabilitate infinit de apropiata de 1. Nimeni nu a rezolvat aceasta problema neconditionat, adica fara sa foloseasca secrete (care ar putea fi obtinute de adversar), fara module speciale de hardware si fara a presupune limite ale puterii de calcul a adversarului. Acesta este un exemplu de problema pe care criptografia nu o poate rezolva, ceea ce imi aminteste de dictonul regretatului profesor Roger Needham de la Cambridge: «Cine crede ca criptografia poate rezolva toate problemele de securitate ale sistemelor nu intelege nici criptografie si nici securitatea sistemelor.»”.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.



Citeste si