25 Ianuarie 2017

TOP: cele mai comune 10 intrebari adresate la interviurile de angajare. Afla cum sa le raspunzi



Daca esti in cautarea unui loc de munca si ai participat la mai multe interviuri de angajare, cu siguranta te-ai gandit ca ar fi fost bine sa stii dinainte intrebarile pe care angajatorul ti le va adresa. Iata o lista cu cele mai comune intrebari, precum si raspunsurile pe care le poti da.

Poti sa imi spui cate ceva despre tine?

Aceasta intrebare poate parea una simpla, iar multi candidati nu isi pregatesc un raspuns, desi acesta poate fi unul hotarator in decizia de angajare, potrivit The Muse.

Iata cum poti raspunde: nu trebuie sa oferi o istorie personala sau profesionala completa, ci sa faci un rezumat concis si convingator, care poate arata ca esti persoana potrivita pentru aceasta pozitie. Incepe prin a vorbi despre cele mai importante 2-3 realizari sau experiente, pe care doresti ca angajatorul sa le afle, apoi vorbeste-i despre cum experienta ta te recomanda pentru pozitia actuala.

Foto: A and N Photography, Shutterstock


De unde ai auzit de acest job?

O alta intrebare care aparent poate parea una inofensiva, insa in realitate este o oportunitate perfecta pentru a-ti arata interesul pentru compania angajatoare. De exemplu, ii daca ai aflat despre aceasta pozitie prin intermediul unui prieten, spune despre cine este vorba, apoi vorbeste despre aspectele legate de acest job care ti-au placut.

Daca ai descoperit jobul dintr-un articol sau in cadrul unui eveniment, fa si acest lucru cunoscut, sau indiferent cum ai aflat, vorbeste despre lucrurile care ti-au atras atentia la aceasta pozitie.

Foto: Maxx-Studio, Shutterstock


Ce stii despre companie?

Oricare dintre candidatii la pozitia respectiva poate citi pe website-ul companiei detalii despre companie. Insa atunci cand angajatorii te intreaba ce stii despre companie ei nu vor sa le repeti acele detalii, ci isi doresc sa vada daca tie ti se par importante.

Incepi prin a spune ca intelegi obiectivele companiei, folosind cuvinte si fraze existente pe website, insa adauga si o nota personala. Poti spune, de exemplu, "sunt atras de aceasca misiune din urmatoarele motive...", sau "am incredere in aceasta abordare pentru ca..." si da si cateva exemple personale.

Foto: lolostock, Shutterstock


De ce isi doresti acest job?

Companiile vor sa angajeze oameni care sunt pasionati de jobul lor, asa ca raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa fie unul foarte bun. Ideal este ca intai sa identifici cativa factori cheie care fac ca jobul sa ti se potrivieasca perfect (de exemplu "imi place sa ofer suport clientilor pentru ca imi place sa interactionez cu oamenii"), apoi arata de ce iti place acea companie.

Foto: minerva studion, Shutterstock


De ce te-am angaja?

Esti norocos daca angajatorul iti adreseaza aceasta intrebare, pentru ca iti ofera momentul ideal pentru a "te vinde" si pentru a vorbi despre abilitatile tale.

Prin raspuns trebuie sa atingi trei lucruri:

  • ca nu iti faci doar treaba, ci ca aduci rezultate bune;
  • ca te potrivesti culturii si echipei din companie;
  • ca esti cea mai buna optiune dintre candidati

Foto: gpointstudio, Shutterstock


Care sunt cele mai tari puncte forte ale tale?

Cand raspunzi acestei intrebari cel mai bine este sa fii foarte sincer, sa vorbesti despre lucruri reale, nu despre cele pe care crezi ca angajatorul vrea sa le auda. De asemenea, abilitatile mentionate trebuie sa aiba legatura cu specificul postului pentru care candidezi.

Esti important si sa dai macar cate un exemplu in care sa le demonstrezi.

Foto: Ollyy, Shutterstock


Care crezi ca sunt slabiciunile tale?

Ceea ce incearca angajatorul sa faca adresand aceasta intrebare - in afara de ce este evident - este sa evalueze nivelul tau de auto-constientizare si de onestitate.

Cel mai bun mod de a raspunde este acela de a oferi un echilibru intre lucrurile cu care te lupti si cele la care faci eforturi pentru a le imbunatati. De exemplu, poate nu ai stat niciodata bine la vorbitul in public, insa in ultima vreme te-ai oferit sa vorbesti la intalniri, pentru a castiga experienta in discursul in fata unei multimi.

Foto: Ruslan Guzov, Shutterstock


Unde te vezi peste cinci ani?

Daca esti intrebat acest lucru de catre angajator, fii sincer si vorbeste despre obiectivele viitoare, insa trebuie sa stii ca acesta vrea sa stie daca ti-ai setat asteptari realiste in cariera, daca esti o persoana ambitioasa si daca pozitia se aliniaza telurilor tale.

Cel mai bine este sa te gandesti unde poti urca din acea pozitie si sa tii cont de acest lucru cand oferi raspunsul.

Foto: ra2studio, Shutterstock


De ce vrei sa renunti la jobul actual?

Desi este o intrebare dificila, ai mari sanse sa te intalnesti cu ea la interviul de angajare. Cand raspunzi ideal este sa vorbesti intr-o nota pozitiva, pentru ca nu ai nimic de castigat daca ii pui intr-o lumina negativa pe fostii angajatori.

Cel mai bine este sa scoti in evidenta ca esti nerabdator sa profiti de noi oportunitati, iar jobul pentru care ti-ai depus candidatura este mai potrivit decat locul de munca actual.

Foto: Photographee, Shutterstock




Citeste si