Datele arata ca, in momentul in care isi negociaza salariul, un medic specialist roman solicita in medie o suma cu 33% mai mare decat bugetul alocat de catre angajator. Una din cauzele acestui decalaj o reprezinta lipsa candidatilor in anumite specializari, precum si distributia lor inegala pe teritoriul Romaniei. Cea mai mare parte a medicilor specialisti aleg sa profeseze in principalele orase ale tarii, din motive care tin de stilul de viata, a cazuisticii complexe intalnite la pacienti si a oportunitatilor de dezvoltare profesionala.

In ceea ce priveste medicii stomatologi, in cele mai multe cazuri cererea este egala cu oferta, managerii de cabinete si clinici dentare private facand o oferta aliniata cu suma solicitata de specialisti la angajare. Cauza o reprezinta numarul ridicat al absolventilor Facultatii de Medicina Dentara din fiecare an.

Diferentele aparute la negocierea nivelului salarial sunt valabile si in cazul celor care doresc sa ocupe un post de asistent medical. Candidatii pentru aceasta pozitie isi doresc un salariu cu aproximativ 11% mai mult decat sunt dispuse companiile sa ofere. Angajatorii romani citeaza incarcarea la locul de munca drept cauza acestei diferente, determinata in principal de exodul asistentilor medicali in strainatate.

Sursa foto: spotmatik Ltd, Shutterstock