Peste 80% dintre angajatii in companiile din Romania sunt de parere ca romanii lucreaza peste program, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane MyHRLab. Volumul ridicat de munca, cumulat cu lipsa de personal, sunt principalele motive pentru care acestia considera ca, in general, romanii lucreaza peste program.

In jur de 65% dintre angajati obisnuiesc sa lucreze peste programul de lucru al companiei. Cei mai multi efectueaza ore suplimentare din cauza volumului ridicat de munca si a lipsei de personal. Alte motive pentru care angajatii lucreaza peste program sunt dorinta de promovare si managementul defectuos.

In companiile active in sectorul serviciilor profesionale, aproximativ 75% dintre angajati lucreaza peste program, in timp ce in companiile de IT&C procentul este mai scazut - 54% dintre angajati.

Dintre angajatii care nu ocupa functii de conducere, procentul celor care obisnuiesc sa lucreaze peste program este de 61%. In companiile multinationale aproximativ 62% dintre angajati obisnuiesc sa lucreze peste program, in timp ce in companiile locale procentul angajatilor care muncesc peste program este de 70%.

Citeste si:
Angajatii care lucreaza intr-o zi de odihna, compensati doar financiar
Proiect: Angajatii care...

Doar unul din trei angajatori ofera beneficii angajatilor care lucreaza peste program

In sectorul IT&C, aproximativ 40% dintre angajatori isi compenseaza angajatii pentru orele suplimentare, in timp ce in sectorul serviciilor profesionale, doar 25% dintre companii ofera beneficii pentru munca efectuata peste programul de lucru.

Cele mai utilizate beneficii oferite de catre angajatori pentru orele suplimentare sunt zilele de concediu, compensatiile financiare si flexibilitatea programului.

In general, companiile nu recompenseaza angajatii care lucreaza ore suplimentare. Insa, este cunoscut faptul ca cea mai dinamica industrie de la noi este IT&C-ul, iar companiile din acest domeniu isi doresc sa ofere cele mai bune beneficii pentru a avea o retentie cat mai mare a angajatilor. Asadar, nu ne surpinde ca 40% dintre companiile care ofera beneficii pentru orele suplimentare sunt cele din IT&C. Cu toate acestea, majoritatea celor care au raspuns chestionarului nostru au admis ca nu sunt recompensati pentru munca efectuata peste program

Citeste si:
Amenzi pentru munca peste program: cine sunt angajatorii vizati
Romanii muncesc mai mult...

Beatrice Galatanu, Business Owner My HR Lab

La studiu au participat 600 de respondenti angajati in Romania in companii multinationale (67%), companii locale (22%), companii cu capital mixt (8%) si institutii publice (3%). Marea majoritate a respondentilor (70%) nu detine functii de conducere. Dintre angajatii care au participat la studiu, 40% au peste sapte ani de experienta, 34% sunt specialisti cu o experienta intre 3 si 7 ani, iar 26% au intre 1 an si 3 ani de experienta.

Peste 30% dintre respondenti lucreaza in companii IT&C, 20% lucreaza in sectorul serviciilor profesionale, 11% in constructii, 11% in retail, 9% in domeniul financiar, 8% in outsourcing si 6% in productie. De asemenea, 45% au un program de lucru fix, in timp ce alti 45% au un program de lucru flexibil.

Jobul tau are mai multe sanse sa fie vazut de oamenii potriviti pentru tine, daca il promovezi la noi. Posteaza aici.

Citeste si:
In ce conditii pot fi intorsi romanii din diaspora
Autoritatile se lamenteaza,...

Sursa foto: Shutterstock.com / Elnur

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Cum a evoluat piata de beneficii din Romania si care sunt tendintele