Anul 2017 a adus o crestere de 12% a numarului de angajari in companiile private si de 11% a bonusurilor medii acordate, potrivit unei analize realizate de Smartree. In plus, studiul arata ca bunastarea angajatilor a crescut cu 7% in 2017, comparativ cu anul precedent.

"Anul trecut a fost unul bun pentru economia romaneasca din perspectiva angajarilor, dovada cresterea numarului de angajati la nivel national. Acest lucru a avut la baza pe de o parte deschideri de birouri, centre logistice, fabrici si noi unitati de productie ale investitorilor straini in tara noastra, dar si o extindere a operatiunilor companiilor deja prezente in Romania. Pe langa dificultatile intampinate in cadrul proceselor de recrutare, angajatorii s-au confruntat in continuare si cu provocarea de a mentine o retentie buna a angajatilor, drept urmare numeroase companii au fost nevoite sa creasca salariile sau sa imbunatateasca sistemul de bonusare”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Cele mai multe angajari s-au facut anul trecut in telecomunicatii, servicii financiare, audit si consultanta, pharma, productie componente auto, servicii de tip BPO, dezvoltare software, servicii digitale si consultanta IT. Tendinta de crestere a numarului de angajati s-a bazat pe cresterea economica inregistrata pe parcursul anului trecut. Aceasta crestere s-a reflectat inclusiv in rata somajului, indicator a carui valoare a ajuns la minimul istoric al ultimilor ani.

Beneficii extrasalariale in crestere, in 2017

In 2017, tot mai multi angajatori au crescut beneficiile extrasalariale, in medie, cu aproximativ 11% fata de anul 2016. Cea mai mare crestere, de 24%, s-a inregistrat in cel de-al doilea trimestru din 2017, urmata de cresteri de 10%, in medie, pentru urmatoarele sase luni.

Pe langa traditionalele beneficii, precum tichete de masa, abonamente medicale sau prime oferite la evenimente speciale, angajatorii se indreapta catre o paleta tot mai variata de metode, printre care si conturarea unui brand de angajator cat mai solid, prin exploatarea atuurilor din propria organizatie

Adrian Stanciu, CEO Smartree

Foto: Smartree

Bunastarea angajatilor a crescut in 2017

Evolutia pozitiva a sistemului de bonusare se poate observa si din cresterea indexului de bunastare a angajatilor, care s-a majorat cu 7% fata de anul precedent, conform statisticilor Smartree. Indexul este, de asemenea, influentat si de situatia concediilor de odihna din piata si a concediilor medicale. Numarul de zile de concediu de odihna a evoluat in intervalul de timp mentionat cu 4%, in timp ce numarul zilelor de concediu medical luate de angajati a crescut cu un procent de 5%.

Smartree Workforce Index ia in calcul si evolutia economiei, index format din evolutia numarului de angajati si evolutia salariilor. Astfel, daca salariile au crescut cu un procent de 2% fata de anul trecut, la nivelul anului 2017 indexul ce prezinta evolutia economiei a crescut cu 7% fata de 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri