Putin peste 15% dintre millennials considera ca absolventii de studii superioare din tara sunt pregatiti pentru viata profesionala, potrivit unui studiu Deloitte. In ciuda acestei realitati, 75% dintre studentii romani isi doresc sa-si continue educatia post-universitara, comparativ cu 39% in Europa Centrala si de Est.

Cand vine vorba de experienta in munca, cele mai frecvente tipuri de experiente selectate de catre studentii romani au fost voluntariatul si posturile sau internship-urile legate de domeniul in care studiaza (57%). 90% dintre studenti considera ca internship-urile ofera experiente utile.

“Studentii romani nu se simt pregatiti sa inceapa o cariera profesionala, intrucat considera ca educatia primita nu ii ajuta sa raspunda provocarilor pe care le vor experimenta, iar acest fapt se poate vedea si in practica. Este esential ca mediul de afaceri si cel academic sa lucreze impreuna cu studentii pentru a intelege de unde provine aceasta insatisfactie”, a spus Alexandra Iorgulescu, director de resurse umane Deloitte Romania.

Ce isi doresc tinerii de la locul de munca?

Atunci cand isi aleg locul de munca, tinerii romani pretuiesc, mai intai de toate, oportunitatea de a se dezvolta si de a dezvolta competente noi (59,7%). Desi un salariu atractiv se situeaza pe locul al doilea, acest criteriu a fost selectat de numai 10,4%.

Aproape jumatate dintre tinerii romani (46,8%) isi doresc in primul rand sa fie experti in domeniile in care activeaza, in timp ce 35,6% isi doresc sa detina pozitii manageriale in viitor. Majoritatea respondentilor isi doresc sa lucreze intr-o mare corporatie (43,6%) si doar 17,3% sa aiba propria lor afacere.

Hub Manager: Recrutarea...
Citeste si: Hub Manager: Recrutarea trebuie sa se faca pe potential, nu pe diplome

Cand vine vorba de salarii, tinerii din Romania par sa valorifice mai mult oportunitatea de a lucra decat veniturile pe care le genereaza, intrucat numai 17,4% au spus ca doresc sa castige mai mult de 3.500 lei. Doar 8,1% isi propun sa castige mai mult de 4.500 lei, multi dintre acestia barbati care planifica sa devina manageri. Femeile insa se asteapta la salarii mai mici, intrucat spun ca vor sa castige pana la 2.,000 lei, pe cand barbatii au selectat intre 2.501-3.000 lei.

Relocarea in strainatate, o optiune pentru millennials

In mod surprinzator, cand vine vorba de a se reloca in strainatate, doar putin peste 50% s-ar muta in alta tara, usor sub media regionala (56%). Rezultatul este destul de surprinzator in contextul in care doar 7,1% dintre participantii la studiu considera ca situatia economica este pozitiva, mai putin de o treime din media regionala.

Cum arata angajatorul "perfect" pentru tineri? Iata profilul: leadership si indrumare; democratie in luarea deciziilor; un context care promoveaza spiritul de echipa; sarcini interesante si stimulatoare; un mediu relaxant; dezvoltare profesionala continua; o colaborare intensa cu universitati si organizatii studentesti pentru a cultiva profesionistii zilei de maine; diverse medii de lucru in care generatiile pot invata una de la cealalta.

Speakeri la HR 2.0: Cat de...
Citeste si: HR 2.0: Cat de pregatite sunt organizatiile pentru generatia Z?

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Digitalizarea transforma radical piata muncii: ce este gig economy