Romania, pe primul loc privind mobilitatea muncii

3,8% dintre cetatenii UE apti de munca (varsta intre 20-64 de ani) locuiau, in 2017, in alta tara decat cea natala, potrivit Eurostat. Procentul a crescut de la 2,5%, cat era in urma cu zece ani. Datele difera de la un stat la altul, astfel ca in Germania procentul era de 1%, iar in Romania, 19,7%.

Mobilitatea fortei de munca este unul dintre principiile fundamentale ale tratatului de functionare a Uniunii Europene. Astfel, cetatenii UE isi pot cauta un loc de munca in orice tara membra a Uniunii, nu au nevoie de permis de munca, beneficiaza de aceleasi tratamente ca si cetatenii tarilor respective in privinta dreptului la munca, dreptului la conditii bune de munca si li se garanteaza accesul la serviciile sociale.

Romanii si lituanienii, cei mai mobili pe piata muncii

Conditiile economice, politice si sociale din Romania i-a determinat pe multi cetateni sa isi caute un loc de munca in strainatate. Anul trecut, 19,7% dintre romani apti de munca au plecat cu jobul in afara tarii, potrivit statelor Eurostat. Urmeaza lituanienii (15%), croatii (14%), portughezii (13,9%), letonienii (12,9%) si bulgarii (12,5%).

Foto: Eurostat

Citeste si:
Cat de dispusi sunt tinerii din Romania sa se relocheze
Mobilitatea din piata muncii:...

In Germania (1%), Marea Britanie (1,1%), Suedia (1,3%) si Franta (1,3%) migratia fortei de munca a inregistrat cele mai mici valori.

In Cipru, numarul cetatenilor care au plecat in strainatate pentru un loc de munca a scazut in ultimii zece ani (de la 7,1% in 2007, la 3,9%, in 2017).

Doua treimi dintre francezii care traiesc in afara tarii au studii superioare

Cetatenii care si-au continuat studiile dupa terminarea liceului sunt cei mai mobili din punct de vedere al locului de munca. In Franta, 62,5% dintre cetatenii care locuiesc in afara tarii au studii universitare, spre deosebire de 34,6% dintre francezii care locuiesc in Franta. In Germania, raportul este de 54,5% la 26,7%.

Citeste si:
Cum se comportă generația Z în câmpul muncii?
Cum se comportă generația Z...

Foto: Eurostat

8 din 10 sloveni care locuiesc in strainatate sunt angajati

In cele mai multe tari din UE, rata de angajare a cetatenilor apti de munca este mai mare in randul celor care pleca din tara natala, fata de cei care raman acasa. Cea mai mare diferenta este in Grecia (77,3% dintre grecii care traiesc in strainatate sunt angajati, fata de 57,8% dintre grecii care au ramas acasa), Croatia (79,8% fata de 63,6%), Spania (78,9% fata de 65,5%), Italia (75,6% fata de 62,3%) si Polonia (81,8% fata de 70,9%).

Foto: Eurostat

Citeste si:
Locuri de muncă în străinatate: cum stau economic țările preferate...
Locuri de muncă în...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri