14 August 2018

Piata salariilor devine transparenta. Cum se vor schimba, de acum, relatiile dintre angajati si angajatori?



Se apropie sfarsitul vremurilor in care salariile angajatilor erau unul dintre cel mai bine tinute sub cheie secrete dintr-o companie. Mai repede aveai sanse sa afli strategia comerciala sau ce produse urmeaza sa fie lansate pe piata decat ce salariu castiga directorul, secretara lui, oamenii de la HR, de la IT, de la Marketing sau de la Financiar.

Cu cat se impunea mai multa discretie pe acest subiect, cu atat devenea mai incitant. Dar si mai generator de revolte interne (care, de multe ori, ajungeau sa se manifste si la exterior), atunci cand, intr-un final, aflai ca, la doua birouri distanta, sta un coleg care castiga cu 25% mai mult sau ca noul venit in companie ia mai multi bani decat tine, care te “spetesti” de 3 ani, pe acelasi salariu. Macinati de aceste angoase, multi angajati au inceput sa militeze pentru transparentizarea pietei salariilor. Voiau sa vada si sa stie daca sunt platiti corect, care este media pietei si, mai ales, cati bani ar putea cere in alta parte, daca, dintr-o data s-ar decide ca este momentul sa plece. Acum, ca s-a lansat primul comparator salarial din Romania (www.paylab.ro, parte a eJobs Romania), pot face asta. Ce urmeaza pentru noi toti, dupa ce valul misterului asupra salariilor s-a ridicat?

Stiam, atunci cand am lansat primul comparator de salarii de la noi, ca o sa fie ca o ciocolata pentru un copil pofticios. Si am avut dreptate. In mai putin de 24 de ore de cand l-am anuntat public, peste 15.000 de angajati romani intrasera pe site, sa vada daca au salariul pe care il merita. Cum se pozitioneaza fata de media pietei, cat ar castiga daca ar avea o diploma in plus sau daca ar lucra in alt oras ori in alta tara, dar si cat se castiga in alte domenii sau in alte meserii. Pentru ca asteptasera acest moment cu infrigurare si pentru ca e in firea noastra sa credem ca suntem prea putin apreciati si insuficient recompensati pentru ce facem, dar mai ales ca altii, daca au reusit, au facut-o pentru ca au avut mai mult noroc decat noi.

Multi asteptau ca acest serviciu sa fie aliatul pe care il cautau de mult. Dovada cu care sa se duca la sefi pentru a cere o marire de salariu si confirmarea ca ar trebui sa castige si, implicit, sa traiasca mai bine. Pentru unii dintre ei, asa a si fost si, impulsionati de rezultatele pe care le-au citit pixel cu pixel, si-au luat inima in dinti si viitorul in maini si au inceput sa mai multa intelegere in propria curte. Sau, daca nu, altceva, in alta parte. Pentru altii, insa, a fost un dus rece, pentru ca au inteles ca nedreptatile pe care le resimt s-ar putea sa fie doar perceptii care nu reflecta realitatea pietei si ca sunt platiti la fel ca orice alt profesionist cu experienta si pregatire similare.

Cel mai important, poate, a fost semnalul pe care l-au primit cei care cred orbeste in mirajul strainatatii. Care se uita la un salariu mai mare, dar nu se gandesc ca, din el, ar trebui sa acopere si costuri mult mai mari decat in Romania si ca, la finalul zilei, nu mai raman cu mare lucru. Pentru ei, compararea in oglinda a salariilor din Romania cu cele ale altor tari din regiune (pe aceeasi pozitie, in aceeasi industrie) a fost cel mai convingator argument pe care il puteau primi ca sa ramana in tara.

Cu o pozitionare mult mai clara in raport cu ei insisi, dar mai ales cu ceilalti, angajatii romani stau acum si-si decanteaza prezentul, incearca sa-l inteleaga mai bine, pentru a decide apoi sub ce forma vor sa-si contureze viitorul. Intrebarea este ce va inseamna asta pentru piata muncii, aflata, de cativa ani in deriva. Cati dintre cei care au o panorama reala a pietei salariilor se vor fideliza pentru ca au scapat de frustrarea underdog-ului si cati altii vor reintra in jocul recrutarii pentru ca au prins aripile care sa-i duca la mai mult si mai bine? Probabil ca urmatoarele luni ne vor da raspunsul. Cert insa este faptul ca a mai disparut un secret de sub pres, iar asta nu poate decat sa maturizeze o piata in care cei care se afla pe pozitia de putere (candidatii si angajatii) cer autenticitate si transparenta. Ce vor face cu ele, acum, ca le-au primit? Ramane de vazut.



Citeste si