17 August 2018

Ministerul Muncii: 19.070 cetateni au plecat la munca in strainatate in primul semestru din 2018



Agentii de plasare forta de munca au mediat si plasat in strainatate, in primul semestrul din 2018, 19.070 de cetateni romani, in Germania, Olanda, Austria, Spania, Anglia cu precadere, potrivit datelor pe care le centralizeaza Inspectia Muncii, noteaza Agerpres.

Numarul lucratorilor romani care au obtinut contracte de munca in strainatate, prin intermediul retelei EURES, a fost, in primul semestru al acestui an, de 282 persoane, conform datelor remise, la solicitarea Agerpres, de Ministerul Muncii.

In perioada mentionata, in Spania au plecat cu contract de munca 88 de lucratori romani, in Danemarca - 58, in Portugalia - 49, Marea Britanie - 46, Olanda - 17, Germania - 10, Finlanda - 6, Belgia - 4 si Slovacia, Malta, Ungaria si Franta cate un lucrator roman.

"In plus, este posibil ca si alte locuri de munca vacante promovate pe portalul EURES sa fi fost ocupate de cetateni romani in urma promovarii ANOFM, insa acestia nu au obligatia de a comunica agentiilor judetene ca au incheiat un contract individual de munca. EURES este o retea de cooperare intre Comisia Europeana, serviciile de ocupare a fortei de munca din Statele Membre ale Spatiului Economic European (tarile UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) si alte organizatii partenere implicate pe piata muncii (sindicate, patronate, firme private de plasare). Reteaua are ca obiective facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in spatiul european, asigurarea transparentei locurilor de munca vacante la nivel european si, implicit, cresterea gradului de ocupare a cetatenilor", precizeaza reprezentantii MMJS.

La mijlocul anului 2015, peste 3,5 milioane de cetateni romani traiau in afara teritoriului Romaniei, in Germania, Spania, Austria, Franta, Italia, Olanda, Malta, San Marino, Suedia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Ungaria, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia si Cipru, conform datelor publicate de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica in publicatia "International Migration Outlook 2017".



Citeste si