Ultra-specializarile sunt noua tendinta in educatia internationala pentru ca piata muncii solicita mediului universitar aceasta abordare, in special prin noile joburi oferite, spune Ana Maria Papp, Manager Deptartament Universitati din Strainatate, IntegralEdu. Domeniile de studiu care vor deveni din ce in ce mai cautate sunt cele din zona creativa, tehnologie, inteligenta artificiala.

In Marea Britanie, de exemplu, creste interesul pentru studiul domeniilor creative si asta pentru ca se estimeaza ca pana in 2030 se vor crea peste 1 milion de locuri de munca in industriile creative. "Alte domenii de studiu care au o ascensiune incredibil de rapida la nivel international sunt cele din zona de tehnologie, inteligenta artificiala sau cele legate de analiza si abordarea fenomenului generic denumit big data. Studiile internationale ale partenerilor nostri au mai relevat faptul ca, in ultimii ani, femeile se simt din ce in ce mai atrase de domenii hard, percepute mai degraba ca fiind in zona de interes masculina, cum ar fi ingineria sau stiintele exacte", a declarat Ana Maria Pap

La nivel mondial se estimeaza ca, pana in 2030, vor fi create peste 24 milioane de noi locuri de munca, daca se vor pune in practica politicile de mediu pe care tarile si le asuma public. Din acestea 2,5 milioane de locuri vor fi conexate cu energia regenerabila si 6 milioane vor fi legate de domeniul reciclarii.

Bucurestiul devine capitala internationala a educatiei

In zilele de 22-23 septembrie, in Bucuresti are loc targul de educatie World Education Fair, unde zeci de universitati si licee din strainatate isi vor prezenta oferta educationala tinerilor romani. Pe langa specializarile din zona tehnica sau stiintifica, pentru care tinerii romani sunt foarte cautati in afara, universitatile au dezvoltat noi domenii de studiu, avand in vedere ca piata muncii solicita mediului academic specialisti cu background consistent de nisa.

"In general, perceptia pe care o avem fata de studiile in strainatate, este ca universitatile sunt interesate doar de tineri olimpici la matematica, chimie sau alte materii, care pot performa in zona tehnico-stiintifica. Insa este o abordare gresita pentru ca, iata, mediul universitar ofera oportunitati in domenii la care multi nici nu se gandesc. Vorbim chiar de specializari care par ciudate cum ar fi operarea yachturilor, management in hipism, productia de vin, design floral si, poate cea mai cool specializare din lume, tehnica si business in domeniul DJ si clubbing", a precizat Ana Maria Papp.

Unde te angajezi, dupa terminarea facultatii

Cel mai important factor in alegerea domeniului de studiu, pe langa afinitatea personala si cunostintele dobandite pana acum, este conectarea domeniului si programului de studiu la piata muncii, astfel incat tinerii sa isi poata gasi un loc de munca imediat dupa terminarea facultatii.

"Este foarte important ca tinerii sa cunoasca inca de la inceput domeniul care li se potriveste si acesta sa fie in acelasi timp conectat la piata muncii. Aici intervine si rolul consultantului educational, care poate opera testari foarte elaborate, cum sunt cele dezvoltate de Cambridge Occupational Analysts (COA). Rezultatele acestor teste, interpretate de consultantul educational, vor indica domeniul de studiu, dar si universitatatile cele mai potrivite. Din evaluarile noastre, peste 80% din absolventii universitatilor partenere IntegralEdu s-au angajat in maxim 6 luni de la terminarea studiilor ori au ales sa-si continue studiile la un ciclu superior de invatamant, exact in domeniul in care s-au pregatit”, a declarat Ana Papp.

Un alt factor important pe care tinerii trebuie sa-l cunoasca inainte de alegerea domeniului de studiu, este nivelul salarizarii in sectorul de activitate pentru care se pregateste. Testele dezvoltate de COA includ si aceste date si un bun referential in acest sens poate fi tot Marea Britanie. Spre exemplu, din punct de vedere al castigului anual, cele mai bine cotate domenii dupa absolvire sunt stomatologia (35.000 lire pe an), inginerie chimica (32.000 lire), inginerie aero spatiala sau civila (28.000 lire).

Programe de studiu liceal personalizate

Multe dintre familiile care apeleaza la serviciile IntegralEdu sunt in cautarea unui program sau liceu personalizat, care sa pregateasca elevul din timp, in directia educationala si profesionala dorita. Din fericire, sunt multe programe educationale ce permit construirea unui orar conform profilului academic si personal al fiecarui elev.

"De exemplu, la nivel liceal, un tanar care vrea sa studieze graphic design, in curricula britanica are libertatea sa-si aleaga doar patru materii de studiu: matematica, matematica avansata, fizica si arta sau orice alta combinatie relevanta pentru specializarea aleasa. Astfel, programul ii permite copilului sa se perfectioneze si sa se focuseze, fara a-si consuma energia pe materii ce nu prezinta interes pentru el", a explicat Teodora Raducanu, Manager Departament Licee in Strainatate, IntegralEdu.

Seria de evenimente World Education Fair va debuta la Timisoara pe 21 septembrie (Hotel Timisoara), urmand evenimentul din Bucuresti in zilele de 22 si 23 septembrie (Hotel Radisson Blu). Pe 24 septembrie WEF va ajunge la Iasi (Hotel International Iasi), pe 26 septembrie la Galati (Hotel Vega), iar pe 27 septembrie la Constanta (Hotel IBIS).

In cadrul evenimentelor vor participa institutii de invatamant (scoli, licee si universitati) din Marea Britanie, Olanda, Austria, Danemarca, Elvetia, Spania, SUA si Canada.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri