Esecul ne sperie pe majoritatea dintre noi, fie ca suntem angajati sau antreprenori, si de cele mai multe ori reprezinta un obstacol in calea unor decizii ambitioase care ne-ar putea aduce succesul. Important este ca atunci cand ne lovim de el sa stim cum sa reactionam si sa nu ne lasam coplesiti.

Sentimentele pe care ti le poate starni esecul sunt greu de suportat, motiv pentru care multi dintre noi preferam sa nu parasim zona de confort, chiar daca asta nu inseamna automat ca suntem imuni la el. Asumarea unor riscuri vine la pachet cu o sansa mai mare de a da gres, daca privim partea goala a paharului, insa construirea unei afaceri sau cariere de succes este un drum care de cele mai multe ori e plin de obstacole.

“Esecul este cel mai bun lucru care ti se poate intampla. Nu inveti nimic dintr-o reusita. Desigur, o sa ai parte de bani, o componenta a succesului care este supraestimata, dar nu vei invata nimic. Toata lumea este datoare cu cel putin un esec in aceasta viata pentru ca este o experienta din care inveti extraordinar de multe lucruri. Esuezi si incerci din nou, esuezi iar si continui sa incerci. Face parte din viata noastra si pot spune ca este o experienta nemaipomenita. Nu sunt indeajuns de multe cuvinte pentru a spune cat de important este esecul”, preciza Radu Georgescu, antreprenor roman cu peste 20 de ani de experienta, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta in urma cu ceva timp.

In momentul in care v-ati lovit de esec, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare este faptul ca lucrurile se pot indrepta. Indiferent de gravitatea situatiei, o mentalitate puternica si un spirit ambitios va pot repune pe picioare. Iti prezentam in acest material 3 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a-ti reveni cat mai rapid din momentele grele.

Accepta greseala si concentreaza-te pe o solutie in loc sa cauti scuze

Fie ca afacerea ta trece printr-un moment greu sau esti un angajat care nu si-a facut bine treaba, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti asumi greselile si sa te concentrezi pe gasirea unor solutii. De cele mai multe ori ne este greu sa recunoastem faptul ca am gresit si sa privim situatia ca fiind o experienta din care avem de invatat. Trebuie sa dai dovada de integritate si nu ezita sa apelezi la persoanele care te pot ajuta sa te repui pe picioare.

Nu le insufla si celor din jurul tau teama de esec

Fie ca esti un antreprenor sau faci parte dintr-un departament al unei companii, incearca sa nu le insufli celor din jur teama de esec. Toti suntem predispusi la esec, iar in cazul in care iti propui sa fii un lider de succes, nu ezita sa iti asumi si tu responsabilitatea pentru nereusitele celor din echipa sau afacerea ta.

Izolarea celor care gresesc in detrimentul unor discutii constructive care sa ii ajute sa invete din aceasta experienta nu face decat sa creasca sansele inregistrarii unui nou esec.

Mergi mai departe

In momentul in care ai depasit situatia neplacuta pe care un esec ti-a pricinuit-o, pune-te din nou pe treaba si nu iti fie teama sa o iei de la capat. Tine-ti emotiile in frau, nu iti pierde concentrarea si incearca sa te motivezi atat pe tine cat si pe cei din echipa ta. Este extrem de important sa intelegi ca majoritatea afacerilor/carierelor de succes pe care le vezi nu au ajuns in punctul respectiv fara a se lovi de esecuri. Secretul a stat in felul in care au gestionat situatiile respective si nu s-au dat batuti.

Sursa foto: fizkes / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri