Salariatii care au copii mici vor putea cere angajatorului un program de lucru flexibil

Lucratorii ce au copii in varsta de pana la opt ani vor putea sa solicite angajatorilor sa lucreze dupa un program croit pe nevoile lor si care sa le permita sa-si ingrijeasca copilul, potrivit unei directive europene ce se aplica de cateva zile. Masura va trebui transpusa, pana cel mai tarziu in 2022, si in legislatia din tara noastra.

Mai multe schimbari ce vizeaza drepturile angajatilor europeni cu copii mici se regasesc in Directiva europeana nr. 1.158/2019. Masurile cuprinse in directiva europeana nu se aplica direct si angajatilor din tara noastra. Romania trebuie ca, pana la inceputul lunii august 2022, sa transpuna in legislatia locala masurile din aceasta directiva, prin adoptarea de legi si alte acte administrative care sa le reglementeze, altfel risca declansarea procedurii de infringement, scrie Avocatnet.

Printre altele, directiva prevede si ca lucratorii ce au copii cu varsta de pana la opt ani sa beneficieze de un program de lucru flexibil, ce ar trebui sa le permita sa-i ingrijeasca pe cei mici.

Directiva stabileste doar limita maxima de varsta a copiilor pentru care parintii pot cere formule flexibile de lucru (opt ani), dar fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) poate stabili, atunci cand transpune masura in legislatia locala, o limita de varsta mai mare.

Citeste si:
George Butunoiu, despre CV-ul bătrânesc
George Butunoiu, despre CV-ul...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri