5 Septembrie 2019

Sondaj: Prima zi de scoala da batai de cap angajatilor care au copii. Doar trei din zece angajatori le acorda liber fara nicio problema



Opt din zece angajati care sunt parinti intentioneaza sa lipseasca de la serviciu pentru a participa la festivitatea de deschidere a noului an scolar alaturi de copiii lor. Aproape jumatate dintre acestia sunt insa nevoiti sa-si ia o zi de concediu, fiindca nu toti angajatorii le permit sa lipseasca cu aceasta ocazie, arata datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Cei mai multi dintre angajati, respectiv 43%, spun ca se vor intelege cu seful direct pentru a lipsi cateva ore, insa 39% spun ca sunt nevoiti sa-si ia o zi de concediu pentru a putea participa la festivitatea de deschidere a anului scolar alaturi de copilul lor. Daca 6,5% dintre respondenti nu au luat inca nicio decizie, ceilalti 11,5% vor merge la serviciu ca intr-o zi obisnuita si nu vor participa deloc la inceputul de an.

Aceasta in conditiile in care doar trei din zece respondenti afirma ca angajatorul le acorda fara nicio problema o zi sau cateva ore libere tuturor angajatilor care vor sa-si insoteasca copiii la festivitatea de deschidere a noului an scolar. Alti trei din zece salariati spun ca sefii le acorda liber, fie si pentru cateva ore, doar angajatilor care pot lipsi fara sa afecteze activitatea companiei. De partea cealalta, un sfert dintre angajati nu primesc deloc sustinere din partea sefilor, fiindca acestia din urma considera ca inceputul de an scolar nu este un motiv suficient de important pentru a acorda nici macar cateva ore libere angajatilor aflati in aceasta situatie.

Parintii ar vrea ca prima zi de scoala sa fie declarata legal zi libera

Nu e de mirare ca opt din zece respondenti considera ca prima zi a noului an scolar ar trebui declarata legal zi libera pentru angajatii care au copii la scoala sau la gradinita.

Chiar daca se invoiesc de la serviciu, majoritatea angajatilor care au copii nu isi lasa treburile in seama colegilor. Astfel, aproape patru din zece spun ca se ocupa personal de toate restantele si urgentele cand revin la birou, iar trei din zece isi planifica activitatea pentru a termina din timp treburile importante, lasand doar urgentele in responsabilitatea altor colegi care nu au copii sau nu participa la deschiderea anului scolar. Circa 12% dintre respondenti spun ca sunt ajutati de colegi, care le preiau sarcinile curente, iar ei se ocupa doar de urgente, pe care incearca sa le rezolve prin telefon chiar la festivitatea de deschidere.

Doar doi din zece afirma ca lasa toata treaba si urgentele in sarcina altor colegi, asa ca nu raman lucruri nerezolvate la serviciu in absenta lor.
De regula, dupa ce lipsesc de la serviciu pentru a participa la festivitatea de deschidere a noului an scolar a copilului lor, angajatii recupereaza restantele lucrand peste program, fie de la birou, fie chiar de acasa.

Sondajul a fost efectuat in perioada 15 - 29 august 2019, pe un esantion de 850 de utilizatori de internet.



Citeste si