Lipsa resurselor umane continua sa fie o problema pentru angajatori. Companiile sunt nevoite sa acopere cu 15% mai multe pozitii noi in ultimul trimestru din acest an comparativ cu perioada similara din 2018, dar cu toate acestea nu sunt dispuse sa atraga candidati cu salarii mai mari sau ofera pachete salariale cu doar 5% mai generoase, arata datele celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Mai exact, unul din patru angajatori care continua recrutarile in perioada urmatoare ofera pachete salariale neschimbate fata de finalul anului trecut, iar unul din doi a crescut oferta salariala cu pana la 5% in speranta de a atrage candidati pentru pozitiile noi. Aproximativ 18% dintre companii sustin ca ofertele lor salariale vor fi cu 5-10% mai mari si doar 6,5% estimeaza o crestere intre 10% si 20% a pachetelor salariale pentru pozitiile deschise in ultimul trimestru. Comparativ, 18% dintre angajatori erau dispusi in aceeasi perioada a anului trecut sa ofere pachete salariale cu 10%-20% mai generoase pentru pozitiile noi.

Dezvoltarea business-ului, principalul motor pentru recrutarile din ultimul trimestru

52% dintre angajatori spun ca dezvoltarea business-ului este principalul motor pentru recrutarile din ultimul trimestru. Alti 28,6% cauta oameni pentru a compensa plecarile din companie de pe parcursul anului, in timp ce aproape doi din zece angajatori au nevoie de noi angajati pentru a compensa deficitul general de personal.

Astfel, sapte din zece companii participante la sondajul BestJobs estimeaza ca pana la finalul anului vor deschide pana la 10 pozitii noi, 14,3% afirma ca vor avea intre 11 si 20 de pozitii de acoperit, iar unul din zece angajatori va deschide peste 20 de noi pozitii. Pentru fiecare pozitie, jumatate dintre companii vor recruta un singur angajat, iar patru din zece vor recruta intre 2 si 5 angajati.

Peste jumatate din noile pozitii (54%) vor fi pentru muncitori calificati si necalificati, iar restul de 46% sunt pentru angajati de birou (white collars). Vanzarile raman domeniul cu cea mai mare cerere de angajare (36%), urmate de inginerie (27%), IT (24,7%), productie (23,4%), logistica (20,8%), administrativ (19,5%), financiar-contabil (13%), customer service (11,7%), marketing si comunicare (11,6%), business development (10,4%).

De altfel, in opinia angajatorilor, pozitiile cel mai greu de ocupat pana la finele anului vor fi cele de ingineri de diferite specializari, muncitori calificati si necalificati, precum si specialisti in IT, vanzari si marketing. Nivelul de experienta cel mai solicitat ramane cel mediu, de 2-5 ani.
Pentru fiecare pozitie deschisa, cei mai multi dintre angajatori, respectiv sase din zece, estimeaza ca vor primi intre 10 si 50 de CV-uri, iar aproape trei din zece considera ca vor primi mai putin de 10 CV-uri. Pe langa salariul oferit, care este cel mai important factor in atragerea candidatilor valorosi, angajatorii considera ca mediul de lucru este al doilea factor important pentru talente, apoi echipa.

Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 19 august - 16 septembrie, pe un esantion de 280 companii mici, medii si mari din Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri