Un loc de munca precar, caracterizat de venituri mici, siguranta scazuta a zilei de maine si chiar de lipsa unui contract de munca, are efecte puternice asupra angajatului. Extreme incep de la stres si ajung la depresie si probleme in relatiile personale, potrivit datelor Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV).

"Munca precara este caracterizata de cateva elemente, intre care venituri mici si insecuritate. Prin insecuritate intelegem daca individul crede ca nu va avea continuitate la acel loc de munca, dar si nesiguranta platilor. Munca precara are consecinte importante, intre care insecuritatea, care duce la stres", a explicat Ana Maria Preoteasa, cercetator in cadrul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, prezenta in cadrul conferintei "Provocarile pietei muncii in Romania".

Se stie ca insecuritatea perceputa este un factor foarte mare de stres, deci faptul ca nu stie ce va fi in viitor ii produce o stare de disconfort.

Mai departe, lipsa de siguranta asupra locul de munca poate duce la imbolnavire

"De aici apar o serie de consecinte: poate sa apara imbolnavirea. Sunt studii foarte multe care arata o incidenta foarte mare a depresiei, in randul celor care presteaza munca precara, dar foarte multe efecte sunt in viata personala", a adaugat preoteasa.

Atunci cand ai o munca nesigura, este foarte greu sa te angajezi intr-o relatie de cuplu, este foarte greu sa decizi sa ai copii sau sa decizi sa traiesti independent, sa ai o alta casa decat cea a parintilor tai, sa locuiesti cu chirie si altele.

Unde intalnim munca precara

Daca in UE precaritatea vine din contracte non-standard, in Romania si in alte tari post-comuniste, marea problema este legata la negru.

"Decii faptul ca oamenii lucreaza fara contract, si mai mare nesiguranta decat sa lucrezi fara contract nu exista", a explicat reprezentantul ICCV.

Potrivit acesteia, daca in anii trecut, munca precara era prezenta in special in agricultura, acum incidenta sa creste si in munca prin plaformele online, livrare de muncare sau videochat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri