Ucenicia reprezinta formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie. Acest tip de angajament este extrem de util, atat pentru tineri, care pot acumula experienta in munca, atat de necesara, iar angajatorii au mana de lucru si primesc si stimulent de la stat.

Intr-un contract de ucenicie, partile implicate sunt:

Angajatorul - persoana fizica sau juridica care poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca. Acesta isi asigura astfel forta de munca calificata, de calitate, in functie de cerintele proprii

Ucenicul – persoana cu varsta peste 16 ani care, din vointa proprie, incheie un contract de ucenicie cu un angajator, in scopul obtinerii unei calificari in concordanta cu aspiratiile profesionale si cu necesitatile pietei muncii.

Furnizorul de formare profesionala pentru ucenicie la locul de munca - unitati si institutii de invatamant, angajatori, alti formatori autorizati/acreditati pentru calificarea respectiva.

Angajatorul care incheie un contract de ucenicie, in conditiile legii privind ucenicia la locul de munca, beneficiaza, la cerere, pe intreaga perioada de derulare a acestui contract, de o suma in cuantum de 2.250 lei/luna, acordata din bugetul asigurarilor de somaj.

Durata Contractului de Ucenicie

Se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul, astfel :
-12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2
-24 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3
-36 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4

La incheierea contractului de ucenicie, partile pot conveni ca, la incetarea acestuia:

- Activitatea ucenicului, dupa obtinerea calificarii, sa continue cel putin o perioada egala cu durata contractului de ucenicie, prin incheierea unui contract individual de munca, in conditiile legii, pentru exercitarea ocupatiei in care ucenicul a fost calificat, daca angajatorul a finantat programul de ucenicie.

- Ucenicul sa suporte cheltuielile ocazionate de formarea profesionala finantata de angajator in conditiile in care nu respecta termenii contractuali prevazuti la punctul anterior. Formarea profesionala prin ucenicie se desfasoara pe toata durata contractului de ucenicie.

- Ucenicul poate fi supus unei perioade de proba de maxim 30 de zile lucratoare.

- Angajatorul care nu este furnizor de formare incheie un contract de prestari servicii de formare profesionala cu un furnizor de formare pe aceeasi perioada ca si contractul de ucenicie

- Ucenicii pana la varsta de 26 de ani au dreptul la intretinere, acestora aplicandu-li-se prevederile Codului Civil, perioada de ucenicie fiind asimilata cu cea de continuare a studiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri