Vii la munca in fiecare zi si simti ca nu mai esti la fel de motivat ca la inceput si iti e din ce in ce mai greu sa te concentrezi. Situatia nu este temporara, ci dureaza de mai mult timp. Cu toate acestea, nu iti cauti alt job. Indiferent cat de greu ti-ar fi, a ramane pe loc nu e intotdeauna o decizie inteleapta.

Asteptarea prea lunga iti poate cauza destul de multe probleme: devii mai stresat, apar starile depresive, nu mai comunici la fel de bine cu cei din jur si aduni frustrari pe care nu ai sa le poti controla la infinit.

Daca nu iti planuiesti cu atentie demisia, adica din timp, te vei trezi intr-o zi ca nu mai suporti si vei face un gest spontan, la nervi, care nu va fi neaparat in avantajul tau. Mai rau, insa, poti ajunge in situatia de a fi concediat, pentru ca nu mai esti productiv. Prin urmare, este foarte important sa identifici care sunt semnele care iti indica faptul ca e momentul sa-ti schimbi jobul, sa nu le ignori si sa actionezi in consecinta.

Te gandesti tot mai intens sa-ti cauti un alt job

Primul semn ca ai nevoie de o schimbare este ca te gandesti din ce in ce mai intens sa-ti cauti un alt job. Din acest motiv, iti este tot mai greu sa te concentrezi asupra proiectelor care ti-au fost incredintate. Ideea este sa nu lasi lucrurile sa-ti scape de sub control si sa actionezi din timp. Atata vreme cat esti calm, poti analiza realist optiunile pe care le ai.

Studiaza cu atentie oferta de locuri de munca. Este bine sa faci acest lucru in afara orelor de program si la tine acasa, adica intr-un spatiu in care sa te simti confortabil si in care nu vei da de banuit colegilor sau sefilor ca vrei sa pleci din firma. Fa-ti o lista cu ofertele pe care le consideri potrivite pentru tine si pastreaza-o pentru momentul in care vei lua o decizie finala.

Discuti tot mai des cu familia si prietenii despre job

Daca fiecare discutie cu familia sau cu prietenii incepe si se termina tot mai des cu diverse comentarii negative legate de serviciul pe care il ai, poate fi un semnal de alarma pentru tine. Aceasta, pentru ca in timpul tau liber ar trebui sa te reincarci cu energie pozitiva, sa te relaxezi si sa te refaci mental si fizic dupa stresul acumulat la job. In plus, daca ajungi sa le transmiti si celorlalti starile tale negative legate de locul de munca, atunci e clar ca trebuie sa faci ceva.

Incearca sa identifici care sunt cauzele nemultumirilor tale: salariul, relatia cu sefii, comunicarea deficitara cu anumiti colegi, faptul ca nu ai posibilitatea de a promova, de a te dezvolta profesional. Analizeaza optiunile pe care le ai si fa-ti o strategie pe termen mediu si lung. Transforma conversatiile cu cei dragi in discutii productive despre provocarile profesionale pe care le poti avea pe viitor sau lectiile pe care le-ai invatat din experiente avute de-a lungul timpului.

Observi schimbari fizice si de comportament

Adormi greu, ai un somn agitat si dimineata iti este foarte greu sa te trezesti. Din aceasta cauza, esti mereu obosit si agitat. Ti-e din ce in ce mai greu sa te concentrezi si te certi cu toata lumea, chiar si fara motiv. Ai dureri de cap, racesti des, nu ai pofta de mancare sau, dimpotriva, ti se face foame la ore neobisnuite si incepi sa faci excese.

Toate acestea sunt reactii normale ale organismului tau atunci cand esti presat de probleme grave, cum sunt si cele legate de job. In momentul in care te gandesti in permanenta la ce se intampla la birou si nu vezi nicio perspectiva de imbunatatire a situatiei, este clar ca trebuie sa schimbi ceva. Chiar daca trebuie sa iesi din zona ta de confort, ia seama ca sanatatea ta este cea mai importanta si daca serviciul a ajuns sa te afecteze intr-o asemenea masura, atunci poate ca este mai bine sa gasesti ceva mai bun.

Esti tot mai putin productiv

Unul dintre cele mai comune semne ca e timpul sa-ti cauti un alt loc de munca este ca devii din ce in ce mai putin productiv. Nu te mai simti motivat, nu mai ai spor si nici macar nu mai crezi ca merita sa depui efortul de a face strictul necesar. Pe scurt, esti plictisit si a devenit un chin pentru tine sa mai vii la birou.

Fie ca e vorba de rutina sau de presiuni venite din partea sefilor, faptul ca nu iti mai indeplinesti atributiile asa cum ar trebui este un motiv serios de ingrijorare. Ca sa nu ajungi in situatia in care sa fii concediat pentru ca nu mai corespunzi profilului postului pe care il ocupi, cel mai bine e sa iei tu masuri inaintea angajatorilor, iar schimbarea jobului poate fi o optiune in acest sens.

Studiezi oferte de job si nu gasesti nimic interesant

Studiile psihologice au demonstrat ca oamenii sunt reticenti la schimbare si cea mai mare problema care intervine intr-o astfel de situatie este incapacitatea de a trece peste frustrarile acumulate de-a lungul timpului. In general, atunci cand simti ca nu mai rezisti la locul de munca, esti foarte dezamagit de ceea ce se intampla si de tine, chiar daca nu constientizezi foarte bine acest lucru, iar stresul se reflecta inclusiv in modul tau de a actiona mai departe.

Cu alte cuvinte, vazand ca ai ajuns intr-un moment critic, iti cauti un nou job, dar niciuna dintre oferte nu ti se pare interesanta. Aceasta, pentru ca fie nu te consideri suficient de bun pentru cerintele posibilului nou angajator, fie pentru ca ti-e teama sa nu fie ceva similar care te-ar readuce in punctul de unde ai plecat. Intr-o astfel de situatie, cel mai bine este sa te relaxezi un pic, sa ai rabdare cu tine si sa te gandesti ca pe langa defecte, ai o multime de calitati. Cu acestea din urma trebuie sa iesi in fata.

Asadar, atunci cand observi ca nu mai ai satisfactia muncii si nicio perspectiva ca lucrurile sa se imbunatateasca, este bine sa nu astepti pana ajungi intr-un moment critic. Analizeaza totul din timp si ia masuri cata vreme esti calm si poti gandi limpede. Schimbarea jobului este o responsabilitate pe care trebuie sa ti-o asumi si care te scoate din zona de confort. Odata ce ai actionat, insa, poti avea satisfactia ca ai incercat sa faci ceva, in loc sa te plangi constant. Si asta, chiar daca decizia pe care o iei nu este intotdeauna cea mai fericita.

Sursa foto: Elnur Portofolio/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri