Domeniul IT se dezvolta constant in Romania, iar salariile s-au aliniat cu cele de peste granite, asa ca angajatorii nu prea mai au ce sa adauge in ofertele lor. S-a ajuns pana in punctul in care specialistii in tehnologii cautate spun din start salariile pentru care s-ar prezenta la un interviu, iar acestea nu sunt deloc mici, ci depasesc 3.000 de euro, in unele cazuri.

"Zona de IT ramane in continuare in topuri in recrutare. Acum, se tot incearca tot felul de reconversii profesionale, traininguri, cursuri, ale oamenilor care nu sunt atat de pregatiti sau care au lucrat in alte industrii si vor sa lucreze in zona de IT, insa nu sunt la nivelul pe care il cauta clientii nostri. Se cauta candidati pentru functiile de software developer, product manager, project manager", a declarat, intr-un interviu wall-street.ro, Bogdan Gabor, country manager Lugera.

Majoritatea joburilor sunt pe zona de development, in diferite tehnologii, precum .Net, Java.

Salariile specialistilor in IT incep de la aproape 2.000 de euro

In functie de tehnologia in care sunt specializati, spune Gabor, specialistii in domeniul IT sunt "curtati" de companii cu salarii care incep de la 1.800 de euro de euro si se duc aproape pana in 3.000 de euro, iar uneori chiar depasesc, in functie de tehnologie.

Noi daca am avea 10.000 de IT-isti i-am angaja instantaneu, cererea exista in piata.

Chiar si in fata unor astfel de oferte, candidatii se lasa cu greu convinsi sa se angajeze.

"Oamenii au devenit foarte comozi, s-au rupt de companiile mari si lucreaza pe zona de freeelancing, pe doua sau trei proiecte. Acesti specialisti sunt agasati de companii, ei primesc intre si 5-8 oferte pe saptamana, iar ofertele nu mai vin cu «buna, am o oportunitate pentru tine, vino sa vorbim», ci suna «vrei sa castigi 2.500 de euro? Daca da, contacteaza-ma»", a adaugat seful Lugera.

Salariile le sunt oferite din start, iar ei spun ca daca salariuul nu este de peste 3.000 de euro nici nu se prezinta la interviuri. Adica in IT s-a ajuns intr-o zona in care salariile sunt foarte transpartente, publice.

S-a cam ajuns la limita cu salariile din IT

Industria de IT creste si exista nevoie de oameni, insa in ultimele luni salariile nu au mai crescut atat de mult, spune Bogdan Gabor.

"Costurile salariale de-a lungul timpului au tot crescut. IT-istilor li s-au adaugat o multime de beneficii, iar angajatorii din zona de outsourcing trebuie sa fie competitivi cu preturile din celelate tari. Pe langa salarii, IT-istii primesc un super birou, intr-o zona buna, plus toate beneficiile, precum fructe, masaj, masa de pranz, playstation si alte beneficii, ca sa se relaxeze", a adaugat Bogdan Gabor, country manager Lugera.

In Romania, lucreaza oficial peste 100.000 de persoane in domeniul tehnologiei informatiei, iar aceasta cifra a crescut de la circa 33.000 in 2008. IT-ul este domeniul cu cele mai mari salarii din Romania, cele mai recente date aratand ca salariul mediu net este de peste 7.100 de lei (1.500 de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri