Aproximativ 50.000 de tineri aleg sa se specializeze in turism in scolile profesionale si liceele din Romania. Dintre acestia, cei mai multi isi doresc sa obtina o calificare de tehnician in turism sau gastronomie, insa cateva mii de tineri aleg sa devina bucatari si cofetari.

48.800 de tineri erau inscrisi in anul scolar anterior la calificarile de turism, in sistemul profesional si tehnic, dintr-un total 285.000 de elevi, in 920 de unitati de invatamant.

Elevii de la turism s-au indreptat mai ales catre calificarile de tehnician in turism (16.611), tehnician in gastronomie (10.219), ospatar-vanzator in unitati de alimentatie (8.296).

De asemenea, un numar important de elevi, respectiv 4.200, s-au indreptat spre calificarea de bucatar.

Mai putin atragatoare au fost calificarile de cofetar-patiser (1.322 elevi) si lucrator hoterlier (1.133 elevi).

Calificarile cu cei mai putini elevi

Calificari Domeniu Numar elevi
Tehnician in turism Turism si alimentatie 16.611
Tehnician in gastronomie Turism si alimentatie 10.219
Ospatar (chelner) - vanzator in unitati de alimentatie Turism si alimentatie 8.296
Organizator banqueting Turism si alimentatie 4.643
Bucatar Turism si alimentatie 4.163
Tehnician in hotelarie Turism si alimentatie 2.339
Cofetar - patiser Turism si alimentatie 1.322
Lucrător hotelier Turism si alimentatie 1.133

Sursa tabel: Meserii.ro

Citeste si:
Un colos hotelier renunta la utilizarea materialelor din plastic
Un colos hotelier renunta la...
Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
FOTO: Top 5 cele mai fotografiate lacuri pe INSTAGRAM