13 Ianuarie 2020
Din pasiune pentru bucate alese: cati bucatari si cofetari mai pregateste scoala romaneasca
Aproximativ 50.000 de tineri aleg sa se specializeze in turism in scolile profesionale si liceele din Romania. Dintre acestia, cei mai multi isi doresc sa obtina o calificare de tehnician in turism sau gastronomie, insa cateva mii de tineri aleg sa devina bucatari si cofetari.
48.800 de tineri erau inscrisi in anul scolar anterior la calificarile de turism, in sistemul profesional si tehnic, dintr-un total 285.000 de elevi, in 920 de unitati de invatamant.
Elevii de la turism s-au indreptat mai ales catre calificarile de tehnician in turism (16.611), tehnician in gastronomie (10.219), ospatar-vanzator in unitati de alimentatie (8.296).
De asemenea, un numar important de elevi, respectiv 4.200, s-au indreptat spre calificarea de bucatar.
Mai putin atragatoare au fost calificarile de cofetar-patiser (1.322 elevi) si lucrator hoterlier (1.133 elevi).
Calificarile cu cei mai putini eleviCalificari | Domeniu | Numar elevi |
---|---|---|
Tehnician in turism | Turism si alimentatie | 16.611 |
Tehnician in gastronomie | Turism si alimentatie | 10.219 |
Ospatar (chelner) - vanzator in unitati de alimentatie | Turism si alimentatie | 8.296 |
Organizator banqueting | Turism si alimentatie | 4.643 |
Bucatar | Turism si alimentatie | 4.163 |
Tehnician in hotelarie | Turism si alimentatie | 2.339 |
Cofetar - patiser | Turism si alimentatie | 1.322 |
Lucrător hotelier | Turism si alimentatie | 1.133 |
Sursa tabel: Meserii.ro