Doar doi din zece angajatori vor acorda salariatilor beneficii de Craciun (prime, tichete, cadouri etc.) mai mari decat cele de anul trecut. Cei mai multi, respectiv sapte din zece, nu vor majora deloc valoarea beneficiilor, in timp ce la una din zece companii salariatii vor primi chiar mai putin decat in 2018, arata datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Astfel, aproape trei din zece angajatori vor oferi beneficii de Craciun de cel mult 150 de lei per angajat, iar la unul din zece valoarea beneficiilor ajunge pana la 300 de lei. Prime de sarbatori cuprinse intre 300 si 500 de lei vor acorda aproape doua din zece companii si tot atatea sustin ca isi recompenseaza echipa in aceasta perioada cu beneficii a caror valoare este peste 500 de lei. Doar unul din zece angajatori afirma ca valoarea beneficiilor va depasi acest prag, iar ceilalti nu au putut preciza valoarea cumulata a tuturor beneficiilor acordate angajatilor.

Mai putin de jumatate (46,6%) dintre angajatorii care au raspuns sondajului BestJobs vor oferi prime in bani, insa unii ofera la pachet si alte beneficii. De exemplu, 27,4% vor acorda tichete cadou salariatilor cu ocazia Craciunului, iar 16% aleg sa-si rasplateasca echipa pentru munca depusa tot anul cu produse de sezon, in timp ce 17,8% se gandesc si la cei mici si le ofera cadouri inclusiv copiilor angajatilor. De asemenea, 45% dintre respondenti au afirmat ca vor organiza o petrecere pentru toti membrii echipei. Zile libere suplimentare cu ocazia sarbatorilor de iarna ca beneficiu pentru salariati vor acorda 8% dintre companii.

Pe de alta parte, 27,4% dintre angajatorii chestionati au afirmat ca acorda beneficii de Craciun tuturor angajatilor, indiferent daca firma e pe pierdere, in timp ce unii vor alege doar anumite departamente pe care sa le recompenseze. Alti 26% dintre respondenti sustin ca valoarea beneficiilor creste in linie cu profitabilitatea companiei. Ceea ce este valabil si invers, pentru ca 12,3% dintre angajatori afirma ca nu acorda niciun fel de prime sau cadouri de Craciun daca firma nu este profitabila sau ofera doar ceva simbolic.

Indiferent cat de generosi sunt angajatorii de Craciun, atmosfera de sarbatoare se va resimti in multe dintre companii. In peste jumatate (52%) dintre companiile chestionate se organizeaza Secret Santa, iar in aproape una din doua firme este impodobit un brad de Craciun. Circa 8% dintre respondenti declara ca vor organiza inclusiv ateliere tematice (decoratiuni, prajituri etc.).

Sondajul a fost efectuat in perioada 25 noiembrie - 10 decembrie 2019, pe un esantion de 235 companii mici, medii si mari din Romania.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 18 ani in domeniu, BestJobs numarapeste 2,5 milioane de profesionisti conectati la piata muncii si peste 25.000 de joburi active in orice moment, atat in tara, cat si in strainatate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri