Castigul salarial mediu nominal a crescut, in luna noiembrie fata de octombrie, cu cu 63 de lei (2%), pana la valoarea de 3.179 de lei net, iar cele mai mari crestere au avut loc in sectorul activitatilor de editare si tiparire.

Astfel, in luna noiembrie 2019, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.196 lei, cu 106 lei (+2,1%) mai mare decat in luna octombrie 2019.

Cele mai mari salarii din Romania

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in IT, respectiv 7.610 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte - 1.803 lei.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%.

INS precizeaza ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

In luna noiembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna octombrie 2019 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
intre 11,0% si 13,0% in activitati de editare, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
intre 6,5% si 9,0% in extractia minereurilor metalifere, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea echipamentelor electrice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor din tutun;
• intre 3,0% si 5,0% in fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), colectarea si epurarea apelor uzate, alte activitati industriale n.c.a., depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de servicii anexe extractiei.

Citeste si:
Rata șomajului a crescut în decembrie 2022 și a ajuns la 5,6%
Rata șomajului a crescut în...

Pe de alta parte, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
intre 3,5% si 6,5% in industria metalurgica, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, transporturi pe apa;
intre 1,0% si 2,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
In sectorul bugetar2 s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (+1,0%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,5%). Castigului salarial mediu net a scazut usor in invatamant comparativ cu luna precedenta (-0,2%).

Citeste si:
Agrinnovator: Tinerii fermieri propun noi meserii pentru...
Tinerii fermieri din cadrul...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri