Cu totii ne dorim sa avem zile productive, la locul de munca, insa mare parte dintre noi nu ne dam seama ca singuri ne putem sabota rezultatele muncii, prin rutina pe care o aveam dimineata. Iata cinci obiceiuri care iti pot scadea productivitatea la job si afla si cum sa le eviti.

Reprogramezi alarma

Cand iti suna alarma si simti ca nu te-ai odihnit, incearca totusi sa rezisti tentatiei de a incerca sa mai castigi cinci sau 10 minute de somn. Specialisti in somnologie spun ca reprogramarea alarmei nu este o idee deloc buna.

Explicatia vine din faptul ca daca reintri intr-un somn adanc, dupa ce apesi butonul de amanare, iar asta inseamna sa reincepi un ciclu de somn, pe care insa sigur nu il vei termina, scrie Business Insider.

Mai bine incerci sa iti dai seama de cat somn ai nevoie pentru a te simti odihnit si faci eforturi sa acoperi acele ore cu somn profund.

Iti verifici email-urile

Daca obisnuiesti sa dormi langa telefon, asa cum fac multe persoane, este usor sa te rotesti si sa incepi sa iti verifici casuta cu mesaje. Ideal este insa sa nu o faci.

Julie Morgenstern, autoarea cartii "Nu-ti verifica niciodata emailul dimineata" spune ca multitaskingul si incercarea de a-ti aduna eforturile pentru a-ti indeplini sarcinile - precum verificarea pe scurt a mesajelor - pot sa iti dauneze daca incerci sa obtii un echilibru intre viata personala si cea profesionala.

Ea crede ca eficient este sa iti stabilesti un timp special si o rutina pentru citirea emailurilor, insa nu in pat, iar in acest mod iti vei creste productivitatea.

Iti lasi patul nefacut

Charles Duhigg, autorul "Puterea obiceiului", spune ca aranjarea patului dimineata este asociata cu un nivel crescut de productivitate pentru restul zilei.

Este insa neclar daca aranjarea patului ii ajuta pe oameni sa fie mai productivi sau daca oamenii foarte organizati in general iti fac adesea patul. Insa Duhigg scrie ca a-ti face patul este un "obicei cheie" care poate starni reactii ce aduc la iveala obiceiurile bune si ale celorlalti.

Iti bei cafeaua

Daca iti spui ca nu poti functiona fara un strop de cofeina, te poti gandi din nou.

Corpul tau produce in mod natural cantitati mai mari de cortizol - hormonal de stres, care regleaza energia, intre orele 8 si 9 dimineata. Deci, pentru majoritatea oamenilor, cel mai bun moment pentru a-si bea cafeaua este dupa ora 9:30.

Daca consumi cofeina inainte de acea ora, corpul tau va incepe sa se adapteze producand mai putin cortizol dimineata devreme - ceea ce inseamna ca singur vei crea problema de care te temi.

Te pregatesti pe intuneric

Tinand luminile stinse si jaluzelele lasate iti poate da senzatia ca faci tranzitia mai usoara.

Cu toate acestea, trebuie sa stii ca ceasul tau interior este proiectat pentru a reactiona atat la lumina cat si la intuneric. Asadar, pregatindu-te pentru o zi de munca pe intuneric ai putea semnala corpului tau ca este inca noapte, ceea ce te poate face sa te simti si mai sfarsit.

Daca este inca intuneric afara cand te trezesti, specialistii recomanda sa aprinzi o lumina puternica pentru a te pregati, ceea ce te va face si mai productiv in ziua respectiva.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri