Romania ocupa locul 64 (din 132), aflandu-se la mijlocul topului mondial privind competitivitea muncii, in timp ce Bucurestiul ocupa pozitia 86 (din 155) in topul oraselor cu perpective globale, se arata intr-un comunicat Adecco.

Indicele Global al Competitivitatii Muncii pentru anul 2020, lansat la Forumul Economic Mondial din Davos, arata ca Elvetia continua sa conduca in clasamentul competitivitatii, fiind pe primul loc din 2013, anul lansarii Indicelui. In acelasi timp, Statele Unite ale Americii au urcat de pe locul trei pe cel secund, lasand Singapore cu un loc mai jos comparativ cu 2019.

Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, pe care wall-street.ro o organizeaza in data de 20 februarie. Te poti inscrie aici.

In general, tarile cu venituri mari domina primele 25 de locuri, iar raportul arata ca acestea se distanteaza tot mai mult de restul lumii. Acest decalaj este intensificat de dezvoltarea Inteligentei Artificiale (AI) si abilitatile digitale asociate tot mai evidente intre industrii, sectoare si natiuni.

Retail jobs

Romania detine un punctaj bun pentru retentia persoanelor competente

Punctajul calculat pentru competitivitatea pietei muncii din Romania este format din indici care masoara atragerea, capacitatea de retentie, dezvoltarea si mobilizarea fortei de munca. Chiar daca punctajul general plaseaza Romania pe locul 64 (din 132) si Bucurestiul pe 86 (din 155), exista varfuri de excelenta la ambele niveluri. Romania la nivel macro detine un punctaj surprinzator de bun pentru retentia populatiei si pentru forta de munca cu competente globale (inovatie, leadership, adaptare la schimbare etc.). La polul opus, inregistreaza un punctaj scazut pentru atragerea de persoane competente (legislatia muncii pentru cetateni straini, rigiditatea legislatiei muncii si mobilitatea interna a fortei de munca) si dezvoltarea resurselor umane (educatia formala, invatare pe tot parcursul vietii si accesul la oportunitati de dezvoltare).

Citeste si:
Record: Cele mai mari 100 de companii din lume valorează 35,2...
Cele mai mari 100 de companii...

Bucurestiul ca destinatie de munca exceleaza (top 20 global) la capitolul climatului de business (oportunitati de afaceri, R&D, infrastructura IT&C etc.). In acelasi timp, capitala pierde serios puncte la capitolul atragerii de persoane competente si dezvoltarea resurselor umane.

"Studiul GTCI ne ofera sansa, o data pe an, sa vedem cum se pozitioneaza piata muncii din Romania comparativ cu alte tari din regiune, Europa sau din lume. Faptul ca suntem in al 7-lea an de indexare a datelor ne ajuta sa vedem evolutii de la an la an, sa tragem concluzii si sa facem previziuni. Evolutiile din clasament nu sunt spectaculoase. De fapt, ne ridica mai multe semne de ingrijorare. Piata muncii din Romania, dar si cele ale tarilor membre UE din regiune, pare sa stagneze. Trendul pare sa fie similar si pentru tari non-UE din regiune, dar in cazul lor (ex. Ucraina), pozitia in clasament de anul acesta este mult mai buna decat in 2014. Daca nu se schimba nimic in politicile publice sau cele de atragere a fortei de munca, Romania si alte tari din regiune risca sa se plafoneze la un nivel mediu de dezvoltare. Pe termen lung, acest lucru este foarte periculos. Coreland acest trend cu cel al decalajului crescator dintre tari mentionat in studiul de anul acesta, riscam sa atingem statutul de economie dezvoltata abia peste 3-4 decenii.", a explicat Florin Godean, Cluster Manager Romania si Ungaria - Adecco Group.

Citeste si:
Producătorul de echipament sportiv Nike va ieşi complet de pe piaţa...
Producătorul de echipament...

Adecco Group se angajeaza sa recalifice 5 milioane de persoane in urmatorii 10 ani

Tinand cont de neconcordanta competentelor si importanta de a investi in capitalul uman, Adecco Group se angajeaza sa imbunatateasca abilitatile si sa recalifice 5 milioane de persoane pana in 2030. Recalificarea profesionala va fi implementata de divizia de training si dezvoltare a Grupului, General Assembly, care este specializata in echiparea angajatilor si echipelor cu cele mai solicitate abilitati digitale ale momentului, printre care stiinta datelor, programarea si aptitudinea de invatare automata.

Aflat la cea de-a 7-a editie, Indicele Global al Competitivitatii Muncii este un instrument anual care pozitioneaza tarile si orasele mari conform abilitatii acestora de a dezvolta, atrage si retine persoanele competente.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri