Tinerii ar trebui consiliati in alegerea facultatilor, astfel incat sa fie la curent cu optiunile din piata muncii. In acest fel, s-ar evita situatiile in care un procent important dintre tinerii care urmeaza specialitati precum filosofie sau sociologie, de exemplu, sa nu reuseasca sa obtina un job dupa finalizarea studiilor, in vreme ce sectoare precum IT-ul raman cu posturile neocupate.

"Sistemul educational nu ii ajuta pe copiii acestia. (...) Studentii de la Limba si Literatura Romana, Filosofie, Chimie, Psihologie sau Sociologie produc absolventi care nu ajung sa se integreze in piata muncii si cred ca ar trebui consiliati inainte. Piata de IT este extrem de versatila, de complexa, nu are foarte multe cerinte. Nu iti cere nimeni o anumita facultate ca sa te poti angaja in domeniu, sectorul IT «plange» dupa specialisti si, la polul opus, sunt facultati care produc specialisti in alte domenii, dar care nu se pot angaja", a declarat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Mihaela Vasile, HR BP- Professional Services Division din cadrul Cegeka.

Mihaela Vasile va fi speaker in cadrul conferintei HR 2.0 Inovatie in recrutare si retentie, organizata de wall-street.ro, in data de 20 februarie. Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, gratuit aici.

Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, pe care wall-street.ro o organizeaza in data de 20 februarie. Te poti inscrie gratuit aici.

"Din punctul meu de vedere, facultatile ar trebui sa lucreze din ce in ce mai mult cu companiile. Sa punem la punct niste sisteme, care sa ii ajute pe copiii, care eventual dupa ce ajung in anul 4 si ar putea sa lucreze part time si sa fie integrati treptat in mediul corporate", a explicat Vasile.

Personal, nu inteleg de ce nu exista oameni in facultati care sa ii consilieze pe tineri, mai ales pentru ca sunt suficiente facultati care "produc" oameni, care nu se pot angaja ulterior.

Ea a mai explicat si ca un procent important dintre absolventi ai facultatilor enumerate mai sus ajung sa vada in cativa ani de zile ca nu se pot integra in piata muncii sau ca nu ajung la salariul pe care si-l doresc. Toti acestia ar trebui sa stie ca piata de IT este in crestere, angajatorii cauta oameni pentru posturile pe care le au disponibile si se castiga foarte bine in acest domeniu.

Cat castigi daca esti incepator in IT

"Cei mai multi dintre tinerii care nu se integreaza in piata muncii, dupa o anumita perioada de timp, se gandesc la reconversia profesionala. Au aparut foarte multi oameni in piata de IT, veniti din facultati de Sociologie, Chimie sau chiar Medicina Veterinara. Ei fie se apuca de cursuri pe care le platesc sau sunt autodidacti si invata din carti si tutoriale", a explicat Vasile.

Sunt luati apoi de companii in joburi entry level, pe salarii de 3.500-4.000 de lei.

Tinerii interesati sa intre in piata de IT trebuie sa stie ca angajatorii isi doresc ca ei sa aiba un minimum de cunostinte de programare, dar, pe langa acestea, sa aiba o atitudine foarte buna, sa comunice bine si sa fie orientati catre business.

"Cei mai buni oameni din IT sunt cei care au cunostinte in zona tehnica, dar si soft skilluri dezvoltate, cum ar fi abilitati de comunicare si orientare catre business", a explicat Mihaela Vasile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri