Experienta internationala este dorita de majoritatea angajatilor pentru ca reprezinta un mare plus la CV. O situatie in care angajatul are sansa de a munci peste hotare este atunci cand este detasat de catre companie. wall-street.ro iti prezinta cele mai importante informatii pe care angajatorii si angajatii trebuie sa le stie despre detasare.

"Ceea ce putem observa este ca angajatii romani, la intoarcerea in tara, vin cu un bagaj de cunostinte suplimentar celor care nu au beneficiat de experienta lucrului in afara tarii. Acest fapt ii ajuta pe romanii cu experienta internationala sa isi construiasca o incredere de sine care sa le permita sa-si negocieze mai bine conditiile de munca in Romania. Constientizand valoarea lor ca specialisti in Romania si in afara granitelor tarii noastre le ofera, in plus, oportunitatea de a accede mai usor pe scara ierarhica", a declarat, pentru wall-street.ro, Gabriela Plesa, director general al Global Mobility, companie de consultanta.

In ultimii ani, in mod cert, cei mai multi angajati care sunt detasati din Romania in alte tari lucreaza in constructii si IT.

Gabrila Plesa va vorbi in cadrul evenimentului HR 2.0 Inovare in recrutare si retentie, organizat de wall-street.ro, in data de 20 februarie. Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, gratuit aici.

Este important ca detasarea peste hotare sa respecte cadrul legislativ atat cel al Uniunii Europene cat si cel romanesc din perspectiva procedurala, a securitatii sociale si, nu in ultimul rand, din perspectiva fiscala.

Principalele indatoriri ale angajatorului care detaseaza

La nivel procedural, inainte de detasare, angajatorii au obligatia:

  • de a intocmi acte aditionale de detasare transnationala,
  • de a inregistra aceste acte in Registrul de Evidenta a Salariatilor,
  • de a inregistra documentatia la Casa Nationala de Pensii pentru obtinerea Formularului A1.

In privinta obligatiilor procedurale in raport cu tarile Uniunii Europene, in care sunt detasati angajatii, incident este Articolul 9 alineatul (1) din Directiva 2014/67 / UE care permite statului membru-gazda sa solicite, in mod special, unele masuri administrative inainte de detasare:

  • obligatia de a face o declaratie simpla autoritatilor nationale competente responsabile, cel tarziu la inceperea prestarii de servicii care contine informatiile relevante necesare pentru a permite controale factuale la locul de munca, inclusiv:
  • identitatea furnizorului de servicii;
  • numarul anticipat de lucratori detasati clar identificabili;
  • persoana de legatura si persoana de contact;
  • durata anticipata, data prevazuta pentru inceputul si sfarsitul detasarii;
  • adresa (adresele) locului de munca;
  • si natura serviciilor care justifica inregistrarea.
  • obligatia de a desemna o persoana care sa faca legatura cu autoritatile competente din statul membru gazda;
  • obligatia de a desemna o persoana de contact care poate actiona ca reprezentant prin care partenerii sociali relevanti pot incerca sa angajeze furnizorul de servicii pentru a incheia negocieri colective in statul membru gazda.

Drepturile si indatoririle angajatului

Angajatii detasati de pe teritoriul Romaniei beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de toate conditiile stabilite prin acte cu putere de lege, conventii colective, acte administrative, etc, valabile in statul mebru, pe teritoriul caruia sunt prestate serviciile.

In conformitate cu legislatia UE, Directiva (UE) 2019/1152 privind conditiile de munca transparente si previzibile, impune angajatorilor care intentioneaza sa detaseze lucratori intr-un alt stat membru sa le comunice in scris, inainte de plecarea lucratorului, informatii despre:

  • tara sau tarile in care urmeaza sa se desfasoare activitatea;
  • durata anticipata a muncii in strainatate;
  • moneda care va fi utilizata pentru plata remuneratiei;
  • daca este cazul, beneficiile in numerar sau natura referitoare la misiunile de munca;
  • informatii despre asigurarea repatrierii si, in caz afirmativ, conditiile care reglementeaza repatrierea angajatului;
  • remuneratia la care are dreptul lucratorul in conformitate cu legislatia aplicabila a statului membru gazda;
  • reglementarile specifice in domeniul dreptului muncii din tara de detasare(durata maxima a timpului de lucru, zile de concediu de odihna, zile libere platite, zile de sarbatoare nationala etc.);
  • daca este cazul, orice indemnizatii specifice detasarii si orice modalitati de rambursare a cheltuielilor pentru calatorie, pensiune si cazare;
  • conditiile de clima din statul de detasare.

In privinta obligatiilor angajatilor, acestia au obligatia de a respecta legislatia specifica, regulile stabilite la nivelul angajatorului din statul de detasare si de a respecta normele de securitate in munca.

De asemenea, toti angajatii detasati sunt obligati sa isi indeplineasca activitatea si atributiile conform fisei de post.

Ce consecinte atrage nerespectarea legislatiei de catre angajator

Consecintele nerespectarii legislatiei specific detasarilor transnationale sunt atat de natura administrativa cat si penala, in unele cazuri.

Se sanctioneaza, in toate statele Uniunii Europene

  • nerespectarea nivelului salariului minim cu amenda penala sau amenda administrative;
  • neindeplinirea obligatiilor de notificare, in unele cazuri (Belgia de ex. se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3ani si/ sau amenda penala intre 2.400 Eur -24.000 euro per anagajat nenotificat);
  • lipsa unei persoane desemnate pentru legatura cu autoritatile nationale abilitate din tarile de detasare se sanctioneaza cu amenda administrativa.

Global Mobility este o companie care ofera consultanta in HR, imigrari, consultanta fiscala si contabilitate, GDPR si consultanta corporative. Compania are experienta de peste 16 ani in cadrul unor companii de top din Romania active in diverse sectoare economice, inclusiv automotive, dezvoltari imobiliare si constructii, IT, telecomunicatii si FMGC.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri