Efectele răspândirii pandemiei de coronavirus lovește pe zi ce trece mai mult piața muncii din România și o mulțime de persoane au început deja să își piardă locurile de muncă. Firmele de recrutare primesc constant mesaje de la societățile care le solicită ajutorul pentru a-și plasa angajații concediați în alte locuri de muncă, a declarat pentru wall-street.ro Cristina Săvuică, șefa companiei de recrutare Lugera.

Noi primim pe bandă rulantă și ne sună telefoanele în continuu de la firme care închid”, a precizat Cristina Săvuică.

Potrivit acesteia, situația este similară într-o mulțime de industrii, cele mai afectate fiind firmele din automotive.

Sunt dați oameni de la magazine de altă natură decât cele alimentare, firme de rent a car, construcții, automotive. Ne anunță pentru că vor să le găsim oamenilor lor alte joburi. Însă nu avem joburi aproape deloc”, a precizat șefa companiei de recrutare Lugera.

De altfel, Guvernul a făcut calcule și se pregătește pentru perspectiva ca 500.000, chiar până la un milion de oameni, să fie trimiși în șomaj tehnic în România, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus.

O parte din șomajul tehnic va fi susținut de la buget. Ministrul de finanțe se așteaptă ca această criză să aibă vârful în aprilie, iar apoi, până în iulie, lucrurile să se amelioreze. Între timp, Guvernul se pregătește să anunțe miercuri o serie de măsuri prin care să ajute companiile aflate în dificultate, pachet care se va ridica la circa 2 la sută din PIB, a precizat Florin Cîțu.

Un exemplu concret este cel al uzinei, care se va Dacia se închide temporar de joi, 18 martie, până pe 5 aprilie. Salariații vor fi plătiți, conform contractului colectiv de muncă, cu 75% din salariu.

Anterior, și compania Ford a anunţat că angajaţii fabricii de la Craiova vor intra în şomaj tehnic începând de joi, 19 martie, şi vor beneficia de o indemnizaţie de 78% din salariul de bază, după ce conducerea grupului a luat decizia de a suspenda temporar producţia la principalele fabrici din Europa.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri