12 Mai 2020

TOP: șase profesii în care angajații riscă să fie înlocuiți cu roboți



Tehnologia avansează cu viteză incredibilă și automatizarea își face din ce în ce mai mult loc pe piața forței de muncă, iar angajații din anumite profesii riscă, în timp, să rămână fără un loc de muncă. Dacă lucrați într-o profesie care se pretează la o potențială automatizare, trebuie să știți că posibilitatea ca roboții să facă treaba mai rapid și mai ieftin este o amenințare reală. Iată șase joburi care au șanse mari să fie automatizate.

?ofer de autobuz

Multe companii, printre care Google și Delphi, testează de ani buni mașini fără șofer. Încercările au loc în contextul în care majoritatea accidentelor sunt cauzate de o eroare umană, iar înlocuirea părții umane din ecuație va crește eficiența și siguranța, scrie Salary.com.

Deși probabil va mai dura câțiva ani până când vom vedea astfel de mașini pe străzi, realitatea este că mașinile fără șoferi sunt deja în funcțiune și sunt aproape de a obține permisiunea de a circula. Așadar, nu este târziu pentru cei care depind de această meserie, de șofer de autobuz, să înceapă să se orienteze și către alte alternative.

Foto: Shutterstock


Contabil

Cum din ce în ce mai multe persoane se orientează către programe de contabilitate care să se răspundă nevoilor, cererea de contabili este diminuată. Asta nu înseamnă că un contabil excelent nu merită toată aprecierea, dar realitatea este că tot mai mulți oameni și din ce în ce mai multe companii își automatizează software-urile de contabilitate și trec la variante pe care le pot lucra ei înșiși, atunci când este posibil, pentru a economisi bani.

Toate acestea înseamnă că această profesie, de contabil, se îndreaptă și ea către o zonă unde automatizarea va fi majoritară.

Foto: Shutterstock


Buc?tar de linie

Specialiștii în robotică au realizat așa-zise mâini robotizate, formate din motoare, articulații și senzori – care pot imita mișcările mâinii umane. Acestea pot face aproape tot ce poate face un bucătar adevărat.

Odată ce tehnologiile vor fi perfecționate, în bucătăriile am putea găsi ”la muncă” astfel de ”perechi de mâini” robotizate tăind și amestecând alimente preprogramate din meniu, iar gătitul va putea deveni complet automatizat. Încă nu suntem acolo, dar nu nici atât de departe precum cred oamenii.

Foto: Shutterstock


Casier

În privința acestei profesii, pe cale de dispariție, nu mai sunt necesare multe explicații, întrucât casele self-checkout există deja de mai mulți ani. Dar chiar și pe lângă benzile de autocontrol, multe magazine permit clienților să folosească scanere de produse în magazine. Când aleg obiectele de pe rafturi, obiectele sunt scanate și înregistrate.

Astfel, când face cumpărăturile, clientul pur și simplu scanează întreaga listă de articole puse în coș, totalul este calculat, clientul plătește și a terminat cumpărăturile. În acest mod, clientul salvează timp, iar supermarketul bani.

Foto: Shutterstock


Analist credite

Cercetarea și examinarea riscurilor de credit? Evaluarea istoricului creditului și aprobarea sau respingerea extinderii împrumutului? Acestea sunt îndatoririle de bază ale unui analist de credit, dar cu tot software-ul și tehnologia disponibile astăzi, această muncă poate fi îndeplinită de mașini.

Iar meseria de analist de credite este una care va fi înlocuită de sisteme automatizate.

Foto: Shutterstock


V??nz?tor prin telefon

Joburile din domeniul vânzărilor directe prin telefon sunt pe cale de dispariție. Cum au apărut roboți cu care poți comunica, iar sistemele automatizate sunt predominante, devine de fapt un lucru rar întâlnit să mai primești astfel de apeluri spam de la o persoană reală.

Nimeni nu va uita însă cum era să fie ”hărțuit” de acești vânzători.

Foto: Shutterstock




Citeste si