Industria din Romania cu 131.000 de angajați care inregistreaza crestere si in perioada Covid-19

Telemunca a fost în ultimii ani unul dintre cele mai atractive beneficii acordate angajatilor in industria serviciilor de afaceri, care cuprinde 280 de companii și peste 131.000 de angajați, astfel incat aceasta s-a putut adapta rapid situației impuse de contextul Covid-19, potrivit ABSL Romania. Astfel, 71% dintre companii acordau ca beneficiu angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, minimum o zi pe săptămână.

În perioada următoare, angajații companiilor din industrie vor continua să lucreze de acasă, în timp ce spațiul de birouri se va reorganiza în conformitate cu normele distanțării sociale, devenind mai flexibil și respectându-se în același timp toate măsurile sanitare impuse de autorități. Industria serviciilor de afaceri cuprinde sectoarele Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO) si Research and Development (R&D).

Din punctul de vedere al veniturilor generate de acest sector, piața din România este pe locul doi în Europa. Conform estimărilor, industria serviciilor de business services a generat anul trecut venituri în creștere, de peste 4,5 miliarde euro, ajungând astfel la aproximativ 2% din PIB-ul României.

În România salariul anual brut în euro pentru un junior în finanțe sau contabilitate începe de la 7.700 euro pe an, în client service pentru un junior - de la 6.800 euro/an, pentru un junior în IT - de la 10.800 euro/an. Salariile brute variază în funcție de experiența acumulată și aptitudini și pot ajunge până la un nivel superior ce variază între 13.000 și 66.000 euro/an.

"Comparativ cu Polonia și alte state din regiune, România are în momentul de față avantaje legate de forța de muncă. Avem avantajul competitiv de cost, angajații vorbesc limbi latine, dar și germana, piața nu este încă la fel de saturată ca în Polonia. Multe companii au sedii deschise în Timișoara, Sibiu, Cluj, Brașov și Iași. Ne-am dori să putem extinde această listă în cât mai multe orașe, dar avem nevoie și de implicarea autorităților locale pentru a crea un pachet care să atragă alți investitori", spune Dragoș Ștefan, președinte ABSL.

Citeste si:
Iorgulescu, ABSL: Creșterea productivității trebuie susținută prin...
Creșterea productivității în...

În România, industria serviciilor de afaceri va înregistra o creștere accelerată pe termen mediu și lung. Presiunea pe costuri pe care economia globală o va resimți se finanțează și din economiile pe care industria de outsourcing le poate produce.

Industria de business services, creștere a veniturilor de 5% pentru 2020

"Pentru acest an, estimăm în România o creștere între 0% și 5% a sectorului de business services, într-un scenariu optimist. Majoritatea serviciilor vor stagna in jurul nivelului actual pe termen scurt (e.g. servicii financiar-contabile, HR sau anumite servicii de back-office)", spune, de asemenea, Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte ABSL.

El adaugă că pe termen scurt este posibil ca serviciile de customer service pentru turism și transport să înregistreze chiar o creștere abruptă a cererii (datorită anulării rezervărilor), urmând ca pe termen mediu acestea sa cunoască o posibilă scădere semnificativă. Însă aceasta scădere poate fi compensată de creșterea serviciilor de customer service și logistică dedicate comerțului electronic de exemplu.

Serviciile de IT pot înregistra de asemenea o creștere, automatizarea și dezvoltarea soluțiilor de inteligență artificială precum și a soluțiilor de integrare fiind accelerate de contextul crizei actuale. Pentru anumite servicii din domeniul HR poate urma o perioadă mai dificilă, dat fiind faptul că trainingul și, mai ales instalarea noilor angajați, se fac mai greu în mediul online si vor avea probabil o cerere redusă.

Citeste si:
Cum a ajuns Romania pe harta celor mai mari angajatori din outsourcing
Factorii care au pus Romania...

"Însă companiile ar putea alege să reducă bugetele în teritoriile de origine și să furnizeze anumite activități din locații alternative, costurile /angajat în România rămânând în continuare atractive, comparativ cu Europa de Vest și America. Astfel, este forte posibil ca sectorul nostru sa nu fie foarte afectat de criza actuală, existând însă și scenarii mult mai pesimiste", conchide Cătălin Iorgulescu.

Asociaţia Business Service Leaders în România este cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul de business services, adunând în componența sa cele mai importante companii din piață care își desfășoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Sursa foto: Phovoir / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Gregoire Vigroux, TELUS: Romania, o piata matura pentru outsourcing
Setari Cookie-uri