Numărul contractelor de muncă aferente lucrătorilor din România a scăzut, în intervalul martie-august, cu doar 150.000 de unități, la 6,39 milioane de contracte, arată statistica oficială. Iar aceste cifre vin în ciuda numeroaselor anunțuri de disponibilizări ale organizațiilor.

Astfel, datele furnizate de Inspecția Muncii, la solicitarea wall-street.ro, arată următoarele:

  • Numărul contractelor de muncă active la data de referință 15.03.2020 (debutul crizei coronavirus în România) era de 6.547.962;
  • Numărul total al contractelor de muncă active la data de referință 27.07.2020 era de 6.395.378.

De aici, rezultă o diferență de 152.584 de contracte piedute de piața muncii în cele aproape cinci luni de criză.

”Diminuarea numărului de contracte de muncă a fost determinată de dinamica contextului economico-social, inclusiv de pandemia de Covid 19”, motivează, într-un răspuns, oficialii de la Inspecția Muncii.

Iată cum arată situația contractelor de muncă active, în prezent, pe domenii de activitate, sectoare în care domină Industria prelucrătoare (1,2 milioane de contracte de muncă) și Comerțul (1,06 milioane de contracte):

Avem în continuare peste 5,5 milioane de angajați

De asemenea, instituția arată că numărul salariaților înregistrați cu contracte de muncă active la sfârșitul lunii iulie era de 5.586.876 de persoane. Iar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat recent că în România există în prezent cu doar 640 de angajaţi mai puţin decât în luna ianuarie.

Ministrul Muncii a susţinut că cifrele prezentate recent de Inspecţia Muncii privind cele 875.000 de contracte de muncă încetate în perioada 16 martie - 15 iulie nu reflectă locuri de muncă pierdute, ci majoritatea acelor contracte sunt ale unor salariaţi care aveau simultan mai multe contracte active.

Astfel, Violeta Alexandru a apreciat că cifrele concludente privind numărul de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă sunt cele furnizate de Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor - Revisal şi care prezintă în prezent un număr de 5.580.000 de persoane înregistrate cu contracte de muncă active, număr care ar fi cu doar 640 de persoane inferior cifrelor salariaţilor activi din ianuarie 2020.

"Un om are unul, două, chiar trei contracte. Sunt oameni în România, deloc puţini, care au mai multe contracte, două-trei contracte, unii cărora li s-a închis contractul şi li s-au deschis altele. Când vorbiţi despre această cifră, probabil că vă referiţi la număr de contracte. Eu vorbesc despre salariaţi activi, (care sunt, n.r.) astăzi 5.580.000 şi încă puţin, cu doar - reţineţi! - 640 mai puţini decât în ianuarie anul acesta. Mă preocupă fiecare dintre aceşti oameni. Sunt 640 de (foşti, n.r.) salariaţi, persoane care nu mai au niciun venit, în Revisal - Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor. Vă vorbesc de cei înregistraţi în Revisal, 640 de persoane mai puţin (în prezent, n.r.) decât cei înregistraţi la începutul acestui an", a subliniat Violeta Alexandru.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri