Începând din data de 1 iulie, indemnizațiile de șomaj tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat, iar angajatorii care doresc să aplice măsura șomajului tehnic trebuie să suporte din bugete proprii aplicarea acesteia, conform unei analize ONV LAW. Facilitatea a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen până la care s-a prevăzut posibilitatea de a beneficia de acest sprijin din partea statului pentru domeniile restricționate din cauza pandemiei fiind 30.06.2021, conform OUG 211/2020.

Astfel, rămân aplicabile dispozițiile generale ale Codului Muncii, care oferă posibilitatea angajatorului de a aplica măsura șomajului tehnic în privința salariaților, însă indemnizația aferentă de 75% din salariul de bază va fi suportată direct de angajator.

Potrivit modificărilor aduse de Legea 298/2020 în Codul Muncii, la finalul anului trecut s-a reglementat cu titlu general regimul șomajului tehnic în perioade de stare de asediu sau stare de urgență decretate pe teritoriul României. Astfel, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii unei stări de asediu sau stări de urgenţă în România.

De la 1 iulie 2021, șomajul tehnic nu se mai decontează. Ce pot face angajatorii în continuare

Totuși, modificările introduse în Codul Muncii nu vizează și ipoteza unei stări de alertă, ci doar starea de urgență și starea de asediu.

De asemenea, angajatorul are posibilitatea acum, dacă bugetul acestuia permite, să suplimenteze indemnizația acoperită de la bugetul de stat cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

O dispoziție particulară în noul Cod al Muncii este ultimul alineat al art. 531 din Codul Muncii. Potrivit acestuia, se interzice angajatorilor să îi concedieze pe acei angajați care au beneficiat de șomaj tehnic pentru o perioadă de timp cel puțin egală cu perioada pentru care au beneficiat de această măsură de sprijin de la bugetul de stat.

Av. Lorena Ciobanu, Partener în cadrul ONV LAW

Lorena Ciobanu, Partener ONV LAWO clarificare binevenită este adusă, respectiv că interdicția de concediere menționată mai sus se aplică doar pentru locurile de muncă ocupate de persoane cu privire la care s-a dispus șomajul tehnic după intrarea în vigoare a Legii 298/2020, și anume 27.12.2020.

Potrivit declarațiilor publice în preajma momentului dezbaterii bugetului pe anul 2021, suma indemnizațiilor de șomaj tehnic acoperite de la bugetul de stat a fost estimată pentru anul 2021 la 798 milioane lei. “Rămâne să monitorizăm în continuare noile dispoziții privitoare la eventualele prelungiri ale măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri,” completează specialistul ONV LAW.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri