Guvernul României a aprobat creșterea numărului de muncitori străini care vor veni să lucreze în țara noastră în 2022, în contextul în care lipsa acută de forță de muncă se accentuează de la o zi la alta, în tot mai multe industrii.

Din datele înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) reiese că în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa.

Importul de forță de muncă a devenit un colac de salvare pentru mulți angajatori din România. În agricultură sau în construcții, deficitul de personal s-a menținut, în linii mari la același nivel, motiv pentru care mulți angajatori au fost nevoiți să apeleze în continuare la importul de angajați din afara Uniunii Europene.

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată și al art. 29 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, aprobată prin Legea nr. 14/2016, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Pentru anul 2022 se stabileşte un contingent de 100.000 de lucrători străini nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

-Proiect de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022-

”Din evaluările noastre, oferta de locuri de muncă din partea angajatorilor se ridică la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor care doresc să se angajeze este de aproximativ 200.000. Pentru a sprijini angajatorii să acopere această lipsă a forței de muncă, Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători. Acest lucru nu înseamnă că 100.000 de lucrători vor veni în România, ci că dăm posibilitatea tuturor angajatorilor din țară să apeleze la resursă umană din străinătate, dacă nu găsesc angajați români, astfel încât afacerile lor să nu intre în blocaj. Este o decizie economică firească, pe care au adoptat-o și alte țări, pentru că prioritatea o reprezintă dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Pe parcursul acestui an, a crescut substanțial numărul de adeverințe solicitate de angajatori agențiilor teritoriale ale ANOFM, necesare pentru obținerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.
Astfel, în perioada ianuarie – august 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de un număr de 4.135 firme pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 25/2014, cu modificările și completările ulterioare, art. 7, alin. 2, lit. a, străinii pot fi încadrați în România numai dacă "angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României".

Cum a evoluat numărul de muncitori străini care au venit să lucreze în România

Pe fondul lipsei de forţă de muncă la nivelul întregii țări, Executivul a aprobat suplimentarea contingentului de muncitori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în anul 2021, cu încă 25.000, ceea ce permite în total unui număr de 50.000 de lucrători străini să aibă un loc de muncă, în țara noastră.

Iată cum a evoluat în ultimii trei ani contingentul de muncitori străini din România:

  • anul 2020 – 30.000 de muncitori
  • anul 2019 – 30.000 de muncitori
  • anul 2018 – 15.000 de muncitori

Citește și: HR TALKS | Meseriile la care românii nu se mai înghesuie. E „foame” de lăcătuși mecanici, strungari și dulgheri

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri