22 Ianuarie 2022

Salariul minim în România, raportat la costul alimentelor de bază. Cât de jos ne aflăm comparativ cu alte țări



Salariul minim pe economie a crescut cu 10,8% de la 1 ianuarie 2022 și ajuns la la 2.550 de lei brut. După plata taxelor către stat, un angajat plătit cu salariul minim pe economie rămâne cu 1.524 de lei net, cu 138 de lei mai mult comparativ cu 2021. Câți din acești bani se duc către alimentele de bază și unde se situează România la acest capitol, comparativ cu alte țări din lume?

În ceea ce privește costul alimentelor de bază, România se află pe locul 32 din 64 de țări analizate într-un studiu realizat de compania poloneză Picodi.

Studiul a acoperit țările cu un salariu minim stabilit de guvern – în total 64 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa, Asia și Australia. Aceste țări diferă în ceea ce privește povara fiscală: în mai multe țări, o persoană care câștigă salariul minim este scutită de impozitul pe venit și de contribuții (Hong Kong, Filipine, Nigeria), în timp ce în alte țări diferența dintre venitul brut și cel net poate ajunge până la câteva zeci de procente (în România – 40,2%). Din acest motiv, lista include doar sumele nete, adică banii pe care angajatul îi primește efectiv în numerar sau în contul său bancar.

Din cele 64 de țări incluse, în 10 țări salariul minim nu s-a modificat față de anul precedent. Printre acestea se numără Israel, Filipine, Thailanda, Vietnam și Peru, iar în Slovenia, la momentul redactării acestui raport, suma finală nu fusese acceptată.

Cea mai mare creștere a salariului minim a fost înregistrată în Muntenegru. Ca urmare, printre altele, a unor modificări fiscale favorabile. Țara fostei Iugoslavii a crescut de la 222 de euro la 450 de euro net (o creștere de 103%). De asemenea, am remarcat o creștere majoră a salariului minim în Argentina (55%), Turcia (50%) și Kazahstan (41%).

România a ocupat locul 18 în acest clasament: de la 1 ianuarie 2022, salariul minim din țara noastră a crescut cu 10% (de la 1 386 PLN la 1 524 PLN net). În Spania, salariul minim a crescut cu 1% de la an la an (locul 53), în Marea Britanie cu 5,9% (locul 33) și în Germania cu 3,1% (locul 41).

Cât costă alimentele de bază în România

În scopul acestui studiu, am creat o listă contractuală de produse alimentare de bază și am comparat prețurile acestor produse cu salariul minim. Lista este alcătuită din 8 grupe de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Lista este foarte limitată, dar, în cantitățile indicate, aceste produse sunt suficiente pentru a satisface cerințele nutritive minime ale unui adult mediu.

  • Lapte (10 litri) – 48,30 lei
  • Pâine (10 franzele a câte 500 g) – 30,70 lei
  • Orez (1,5 kg) – 7,68 lei
  • Ouă (20 buc.) – 16,27 lei
  • Brânză (1 kg) – 24,38 lei
  • Carne de pasăre și de vită (6 kg) – 158,64 lei
  • Fructe (6 kg) – 29,88 lei
  • Legume (8 kg) – 26,65 lei

Valoarea produselor alimentare de bază la începutul anului 2022 este de 343 de lei. 22,5% din salariul minim pe economie încasat de un român se duce pe alimentele de bază necesare traiului de zi cu zi.

Alimentele de bază suficiente pentru a satisface cerințele minime de nutrienți au o valoare de 22,5% din salariul minim. Acum un an, aceste produse valorau 24,3% din salariul minim de anul trecut. Acest lucru înseamnă că majorarea salariului minim a depășit ușor creșterea prețurilor.

Unde poți trăi din salariul minim

Deoarece preferințele alimentare și percepțiile privind un trai confortabil variază de la o regiune la alta și chiar de la o persoană la alta, am decis să comparăm prețurile produselor alimentare de bază cu salariul minim pentru a vedea cât din venitul minim trebuie să cheltuiască o persoană pentru produsele necesare.

Țările care ocupă primele locuri în acest clasament sunt Regatul Unit, Irlanda și Australia: raportul dintre produsele de bază și salariul minim variază între 6,6% și 7,3%.

În acest clasament, România s-a clasat pe locul 32 din 64 de țări cu un rezultat de 24.3%, înaintea unor țări precum Bulgaria (29,4% și locul 40), Albania (32,5% și locul 41) și Ucraina (35,7% și locul 47).

Situația salariaților cu salariul minim din Rusia, Kazahstan sau India nu este ușoară: în aceste țări, costul minim al produselor alimentare de bază consumă aproximativ jumătate din salariul lor. Pe de altă parte, în Nigeria, salariul minim nu este suficient nici măcar pentru un coș modest de produse.



Citeste si