După mai bine de doi ani de muncă de la distanță și întârzieri multiple ale reîntoarcerii la birou, din cauza valurilor aduse de diferitele variante ale coronavirusului. Fostul CEO al Google subliniază importanța lucrului de la birou, odată cu reîntoarcerea foștilor angajați la sediile companiei.

„În opinia mea, este important ca acești oameni să fie la birou. Sunt un tradiționalist, e adevărat”, spune Eric Schmidt, fostul CEO al Google, în vârstă de 66 de ani, pentru CNBC.

Stilul de lucru de la birou s-a dovedit a fi eficient vreme de decenii bune, mai explică fostul executiv. Schmidt, care a ocupat funcția de CEO al Google din 2001 până în 2011, a contribuit la transformarea start-up-ului din Silicon Valley în gigantul tehnologic global pe care îl cunoaștem în prezent și care valoreaz 1,9 trilioane de dolari. Oficialul spune că o bună parte din acest avânt considerabil pe care compania de tehnologie l-a dobândit se datorează și muncii de birou.

De la începutul lunii aprilie, angajații Google lucrează într-un regim hibrid, cei mai mulți angajați fiind așteptați să revină efectiv la birou vreme de cel puțin trei zile pe săptămână, un sistem pe care fostul CEO al Google îl validează cu toată încrederea.

Citește și: Cristina Săvuică, Lugera: Ucrainenii au nevoie de sprijin și empatie. Când a venit mesaj RO-Alert, credeau că s-a bombardat Bucureștiul

„Am avut o mulțime de discuții la cafea în anii în care am fost la conducere. Au fost unele dintre discuțiile cruciale pentru companie, cele de la cafea, cât și cele avut în drum spre cafea. Ar trebui să presupune că toate acestea au fost greșite?”, rostește în mod retoric Eric Schmidt.

Deși se poate crede că e vorba despre un sentiment de nostalgie, fostul CEO al Google susține că există aspecte practice pentru care munca față în față funcționează. De pildă, discuțiile legate de profesionalismul industriei în care activezi sau a profesiei pe care o ai se poartă cel mai bine față în față, mai ales cu angajații aflați la început de drum, care trebuie instruiți pe partea asta. Genul acesta de conversații sunt mai greu de avut virtual.

Când Eric Schmidt și-a început mandatul la Google, foarte mulți studenți au fost atrași să lucreze la start-up-ul de atunci din Silicon Valley. Provocările au fost, însă, pe măsură pentru că mulți tineri se comportau ca la facultate. „Le atrăgeam atenția și le spuneam că nu au voie să facă anumite lucruri, ei se comportau ca la facultate, într-un mediu care necesita profesionalism”, explică fostul manager care explică faptul că aceste discuții sunt dificil de purtat în online.

Angajații mai tineri, în special cei cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani se pot folosi, de asemenea, de interacțiunile din birou pentru a-și dezvolta mai eficient stilurile de management, spune Schmidt. Acest aspect include dobândirea unui grad mai mare a normelor de comportament de la job, a abilităților de prezentare, a politicii de la locul de muncă. De asemenea, tot la birou înveți cum să tratezi concurenții din piață, atât cei din plan intern, cât și cei din afara țării.

„Când ești tânăr înveți toate aceste lucruri, mergând la birou, nu lucrând de pe canapea. Dacă le ratezi pentru că lucrezi de acasă de pe canapea, nu știu în ce măsură mai putem vorbi de un bun management și de cunoștințe solide pe partea de relaționare”, a mai precizat fostul CEO al Google.

Există, însă excepții, notează Schmidt. Unii angajați ar putea avea roluri specializate care nu necesită un grad mare de comunicare față în față, în timp ce alții ar putea să displacă profund natura socială a biroului și, probabil nici nu sunt nerăbdători să stea din nou în trafic sau să facă naveta până la muncă.

Totuși, spune Schmidt, o mișcare la scară largă de a lucra permanent de la distanță ar nega cel puțin 30 până la 40 de ani de experiență la locul de muncă.

„Cred că există multe dovezi că oamenii sunt sociali și că instrumentele virtuale actuale nu sunt aceleași cu rețelele informale care apar în cadrul unei corporații”, mai spune el.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri