28 Septembrie 2022

Antreprenor: Nu am cu cine să lucrez. Nu găsesc persoane calificate, așa că voi aduce forță de muncă din Nepal



Forța de muncă din România reprezintă o problemă tot mai mare, în special în ce privește personalul calificat, motiv pentru care antreprenorii apelează tot mai mult la angajați din alte țări precum Nepal, Sri Lanka sau Bangladesh.

"Construiesc o pensiune și nu găsesc cu cine să lucrez, așa că m-am gândit și eu să aduc forță de muncă din străinătate. România are nevoie de milioane de oameni ca forță de muncă din străinătate", a declarat Ionel Burtea, fondator Abund Berry pentru wall-street.ro.

Acesta a explicat că această nevoie diferă de la industrie la industrie, dar cu siguranță este de ordinul milioanelor, chiar dacă în momentul de față există o limitare din acest punct de vedere la câteva sute de mii de persoane (în ianuarie 2022, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care numărul de muncitori străini pe care îi va putea angaja anul acesta este 100.000, n.r.). El adaugă faptul că nu poate continua investițiile fără a face acest pas major ce constă în a aduce lucrători din străinătate.

Nu găsim persoane calificate. Caz concret, de o lună caut faianțar, să pună faianță și gresie și nu găsesc.

Ionel Burtea, fondator Abund Berry

Cât despre românii care s-au prezentat la interviu, antreprenorul spune că aceștia nu erau de încredere, specificând că ori găsește forță de muncă, dar nu este calificată și competentă, ori nu găsește deloc.

"Partea aceasta de nevoie trebuie rezolvată", a mai explicat fondatorul Abund Berry.

Totodată, acesta a arătat că, de multe ori, antreprenorii nu văd pierderile unei persoane calificate sau ale unui specialist într-un domeniu, pentru că nu calculează costul lipsei unei persoane bune, ci se uită la costul de angajare al unei persoane și atât.

De asemenea, antreprenorul deține și un depozit în zona Buftea. El a explicat că inițial a încercat să caute forță de muncă pentru acesta în zonele adiacente, dar nu a reușit să găsească oamenii potriviți.

Am căutat și tot căutat oameni în zona Ilfov, să vină la noi la depozit. Îi voi aduce însă din Nepal.

Ionel Burtea, fondator Abund Berry

Declarațiile antreprenorului vin în contextul în care tendința încadrării forței de muncă locale pe piața muncii din România este în continuă scădere.

Astfel, dacă în anul 2019, în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu anul 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,811 milioane persoane, conform unui studiu.

De asemenea, conform unui alt studiu, aproape trei sferturi (73%) dintre companii sunt îngrijorate de modul în care deficitul de forță de muncă și de competențe le va influența strategia de business într-un interval de 12 luni.



Citeste si