Viața de antreprenor este una plină de satisfacții, dar și de provocări, în special atunci când ești la început de drum. Pentru a-ți consolida abilitățile manageriale și pentru a-ți conduce afacerea spre succes, află în continuare care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care să le ai în vedere înainte să pășești pe drumul antreprenoriatului.

1. Alege atent domeniul de activitate

Alegerea activității pe care urmează să o desfășori poate fi dificilă pentru orice antreprenor aflat la început de drum deoarece mediul de afaceri este unul competitiv. Din acest motiv este nevoie să te asiguri că faci o alegere bună în ceea ce privește domeniul de activitate, mai ales că acesta influențează succesul afacerii tale.

Ideal este să alegi o arie de activitate pe care o cunoști. De exemplu, dacă ai reușit să acumulezi câțiva ani de experiență în retail, ai putea să îți deschizi o afacere în acest domeniu deoarece va fi mult mai ușor de gestionat. Nu uita că, indiferent dacă ai cunoștințe în domeniu sau nu, este bine să realizezi o analiză a pieței. Dacă îți dorești o afacere care să activeze pe plan local, îți va fi mult mai ușor să faci această analiză pentru că te limitezi la competitorii de pe teritoriul României.

2. Realizează un plan de afaceri și stabilește suma pe care o investești

În ceea ce privește suma de bani pe care ești dispus să o investești, trebuie să estimezi pe cel puțin un an costurile pe care va trebui să le suporți cu personalul, materia primă și producția, dar și plata chiriei spațiului comercial. Este important să alegi un spațiu comercial poziționat într-o zonă strategică a orașului pentru a contribui la succesul afacerii tale. Iată ce alte criterii trebuie să ai în vedere înainte să alegi un centru comercial:

  • traficul din zonă - cu cât trec mai mulți oameni prin zona respectivă, cu atât afacerea ta se bucură de expunere gratuită;
  • accesul ușor cu ajutorul mijloacelor de transport - un centru comercial la care este ușor de ajuns va fi mereu preferat în detrimentul competitorilor care nu dispun de același avantaj;
  • localizarea centrului comercial lângă o zonă rezidențială nou dezvoltată - atunci când afacerea ta face parte dintr-o comunitate selectă, automat rezidenții zonei devin potențiali clienți.

Pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere, informează-te cu privire la cele mai bune centre comerciale Bucuresti și decide în funcție de nevoile business-ului tău.

Pornind de la suma necesară, este indicată realizarea unui plan de afaceri care te ajută să ai o viziune de ansamblu și îți poate fi de folos în special pentru a-ți stabili etapele de dezvoltare.

Pentru antreprenorii care încep un business din resurse proprii, strategia de afaceri este una opțională, însă pentru cei care au nevoie de surse externe de finanțare, aceasta devine obligatorie. În funcție de calitatea acesteia și de nivelul de profitabilitate al ideii de afaceri, vei putea obține suma de care ai nevoie fie de la investitori externi, fie printr-un împrumut bancar.

3. Nu uita de marketing și branding

Chiar dacă business-ul tău este unul fizic, nu trebuie să îți scape din vedere activitatea din mediul online. Fie că decizi să îți deschizi și un site pe care se pot plasa comenzi, fie optezi doar pentru promovare pe rețelele sociale, strategiile de marketing și branding trebuie bine stabilite încă de la început. Pentru că ești la început de drum și este bine să te îngrijești cât mai mult de cheltuieli, poți în prima etapă a afacerii tale să externalizezi serviciile de marketing, în loc să creezi un întreg departament care să se ocupe de astfel de activități. De exemplu, o opțiune avantajoasă pentru tine poate fi colaborarea cu un freelancer sau cu o agenție de marketing care îți înțelege viziunea asupra afacerii tale.

Alegerea atentă a domeniului de activitate, realizarea unui plan de afaceri raportat la resursele financiare de care dispui, dar și locația în care dorești să îți amplasezi afacerea și o strategie eficientă de marketing sunt câteva dintre aspectele pe care trebuie să le ai în vedere încă din etapa de început a afacerii tale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri