13 Decembrie 2022

Rocsana Borda: „Conopida nu este altceva decât varza care a mers la facultate. Așa e și în industria ospitalității”



Aproape toate companiile din industria ospitalității din România resimt profund lipsa de personal în unitățile hoteliere. Anual, tot mai puțini tineri aleg să urmeze o carieră în turism în țara noastră, preferând un job peste hotare. Rocsana Borda, managing partner la Hotel Staff, companie care oferă servicii de HR pentru zona ospitalităţii spune că industria e marcată de un decalaj: hotelierii se plâng că tinerii nu vin pregătiți din școală, iar absolvenții că nu au parte de mentori și că cei din turism nu își găsesc suficient timp să-i învețe meserie. Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) a lansat un ghid pentru a crește gradul de educație al elevilor și pentru a crește procentul celor care aleg să urmeze o carieră în industria ospitalității în România.

„Am pus bazele ghidului acum un an, atunci a luat naștere. Ideea s-a născut din faptul că am ascultat și i-am auzit cu adevărat pe tineri. Ei ne spuneau că fac `un fel de practică` sau că practica e `inutilă` sau `de ce trebuie să venim să curățăm cartofi`. Unii ne spuneau că părinții nu îi mai lasă să meargă la practică pentru nu fac nimic acolo. Hotelierii, în schimb ne spuneau că nu au timpul necesar să îi învețe sau că nu au un mentor pe care să îl pună la dispoziție. Totodată, hotelierii ne spuneau că unii tineri vin mai bine pregătiți, în timp ce alții nu pentru că ce fac la școală nu mai e actual. Deci de aici a pornit ideea de a face acest ghid”, a declarat Rocsana Borda, Coordonator al Ghidului de practică pentru Industria Ospitalității” și membru afiliat FIHR.

Borda a sublinat cât de importantă este educația în industria ospitalității, făcând o paralelă cu un citat care aparține lui Mark Twain, care spunea că o „Conopidă nu este nimic altceva decât o varză care a mers la facultate”. „Cam așa și în industria hotelieră cu tinerii. Dacă le punem bazele tinerilor la momentul potrivit și îi educăm, cu siguranță va fi un ajutor pentru toată lumea”, spune specialistul în HR.

Deficitul de forță de muncă din industria ospitalității era estimat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului la 50.000 de angajați. Călin Ile, Președinte FIHR a declarat în cadrul evenimentului de lansare al ghidului că estimările instituției pe care o conduce arată că deficitul a urcat la aproape 60.000 de lucrători. Cele mai mari dificultăți în atragerea de forță de muncă pentru hoteluri și retaurante sunt în vârful celor două sezoane turistice: cel de vară (în iulie-august) și cel de iarnă (în decembrie).



Citeste si