Peste 72% dintre tinerii cu vârsta între 15 şi 29 de ani din UE au rămas anul trecut în afara pieţei forţei de muncă în timp ce urmau un program de educaţie, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

În plus, 25% erau angajaţi şi 3% erau disponibili pentru angajare şi căutau în mod activ un loc de muncă în timp ce studiau.

În pofida faptului că un sfert dintre tinerii europeni erau angajaţi în timp ce studiau, există diferenţe semnificative la nivel naţional. Cel mai scăzut procent de tineri care urmau un program de educaţie şi în acelaşi timp erau încadraţi în muncă se înregistra în România (2%), Slovacia (5%) şi Ungaria (6%), iar cel mai ridicat în Ţările de Jos (73%), Danemarca (52%) şi Germania (45%).

Cel mai ridicat procent de tineri disponibili pentru angajare şi care caută în mod activ un loc de muncă în timp ce studiază era în Suedia (13%), Finlanda (7%) şi Ţările de Jos (6%).

În schimb, în Ungaria, Cehia, România, Croaţia, Polonia şi Lituania mai puţin de 1% dintre tinerii cu vârsta între 15 şi 29 de ani erau disponibili pentru angajare şi căutau în mod activ un loc de muncă în timp ce studiau.

Dinamicile tranziţiei tinerilor de la educaţie la piaţa muncii variază semnificativ în rândul statelor membre UE. Aceste disparităţi pot fi influenţate de sistemele naţionale de educaţie, disponibilitatea programelor de formare, caracteristicile pieţei forţei de muncă şi factorii culturali.

În 2022, rata de participare a femeilor la programele de educaţie a continuat să o depăşească pe cea a bărbaţilor la toate grupele de vârstă, cele mai semnificative discrepanţe fiind la grupa de vârstă 20-24 ani (54% femei comparativ cu 45% bărbaţi).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri