Compania Rompetrol Rafinare a înregistrat rezultate financiare consolidate în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 4 miliarde de dolari, în scădere cu 17%, un profit operaţional (EBITDA) de 214 milioane de dolari, în scădere cu 35%, şi un rezultat net negativ de 3,5 milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al companiei, rezultatele financiare au fost influenţate semnificativ de volatilitatea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produse finite. Cotaţiile au atins, în primele 9 luni ale anului, scăderi de 16% la benzină şi 23% la motorină. De asemenea, la nivel european, marjele de rafinare au scăzut cu 14,6 USD/MT (-11%) în trimestrul III 2023, faţă de trimestrul III 2022, respectiv cu 20 USD/MT (-15,8%) în ianuarie - septembrie 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Agerpres.ro.

"Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a obţinut rezultate operaţionale bune în primele 9 luni din 2023, cu peste 3,8 milioane de tone de materii prime procesate în rafinăria Petromidia. Cea mai mare unitate de profil din România a continuat să fie un pilon de stabilitate energetică, prin direcţionarea pe piaţa domestică a 66% din totalul de 2,9 milioane de tone de carburanţi produşi (benzine, diesel şi jet A1).
Rompetrol Rafinare a continuat să fie unul dintre cei mai importanţi contribuabili la bugetul de stat, plătind peste 378 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului şi peste 1,2 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2023, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuţia la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

Pentru perioada ianuarie - septembrie 2023, compania a estimat o contribuţie de 34,1 milioane de dolari, ţinând cont de normele actuale ale OUG 186. De asemenea, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei şi în scop de protejare a intereselor acţionarilor, Rompetrol Rafinare depunând eforturi considerabile pentru susţinerea acestei taxe", se arată în comunicatul companiei.

Pe segmentul de rafinare, cifra de afaceri brută a ajuns la peste 1,1 miliarde de dolari în T3 2023 şi 3,46 miliarde dolari în ianuarie - septembrie 2023, în scădere cu 29%, respectiv 17% faţă de perioadele similare ale anului trecut. Profitul operaţional (EBITDA) a scăzut cu 38%, până la 214 milioane de dolari, iar rezultatul net al segmentului a fost unul pozitiv, de circa 39 de milioane de dolari, pentru perioada ianuarie - septembrie 2023.

În perioada ianuarie - septembrie, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 3,84 milioane de tone, nivel asemănător celui din ianuarie - septembrie 2022. În trimestrul III, procesarea a scăzut cu 23%, comparativ cu trimestrul III 2022. Scăderea din T3 2023 a fost determinată de funcţionarea rafinăriei Petromidia fără instalaţia de Hidrocracare Blândă (MHC), scoasă din flux în urma unui incident tehnic survenit în luna iunie 2023. Lucrările de reabilitare a instalaţiei sunt coordonate de Rominserv (contractorul general al Grupului KMGI) şi sunt programate să se finalizeze până la finalul lunii noiembrie.

Petromidia a dispus de un flux stabil de materie primă, ţiţeiul procesat fiind, în principal, cu origine din Kazahstan, precizează sursa citată.

Raportat la primele 9 luni din an, Petromidia a înregistrat niveluri asemănătoare celor din 2022, cu o producţie de circa 1 milion de tone de benzine, respectiv 1,9 milioane de tone de motorine. Circa 1,85 milioane de tone de carburanţi au fost direcţionate către piaţa din România, pentru asigurarea aprovizionării, atât a benzinăriilor Rompetrol, cât şi a partenerilor comerciali.

Rafinăria Vega Ploieşti, singurul producător intern de bitum şi hexan, a procesat peste 287.000 de tone de materii prime, în primele 9 luni al anului (creştere de peste 7%).

Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 947 de milioane de dolari, iar cantităţile totale au fost la un nivel asemănător anului trecut, cu 1,26 milioane de tone în ianuarie - septembrie 2023.

Pe segmentul de petrochimie, în trimestrul III şi primele 9 luni din 2023, producţia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 21.000 de tone, respectiv 78.000 de tone, în scădere cu 33%, respectiv 16% faţă de perioadele similare ale anului trecut.

Rezultatele diviziei petrochimice au fost influenţate de condiţiile de piaţă nefavorabile (cotaţii în creştere la materia primă şi produsele finite, cererea în scădere, nivelul costurilor logistice) care au determinat o funcţionare discontinuă a instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE). Aceasta foloseşte, ca materie primă, etilenă din import.

Cifra de afaceri brută, în primele 9 luni din 2023, a fost de 98 de milioane de dolari, iar profitul operaţional (EBITDA) şi rezultatul net au înregistrat valori negative, de 58,6 milioane de dolari, respectiv 64,5 milioane de dolari.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene şi polietilene din România, cu capacitatea de a-şi recăpăta poziţia competitivă pe piaţa internă şi regională, odată cu stabilizarea pieţei de profil, precizează compania.

Pe segmentul de distribuţie, cifra de afaceri brută consolidată a înregistrat 2,6 miliarde de dolari în ianuarie - septembrie 2023. Profitul operaţional (EBITDA) a consemnat o valoare de 63,1 milioane de dolari în primele 9 luni din 2023, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de peste 28,4 milioane de dolari.

Cantităţile totale de carburanţi comercializaţi de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie - septembrie au fost de 1,67 milioane de tone, nivel în uşoară scădere, comparativ cu volumul consemnat în perioada similară din 2022.

Vânzările en-gros de carburanţi au scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, dar pe segmentul de retail, compania a reuşit să comercializeze volume mai mari cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2022, ca urmare a strategiei companiei de a răspunde, cu prioritate, nevoilor pieţei din România.

La sfârşitul lunii septembrie 2023, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.312 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres şi baze interne), în creştere cu 77 de unităţi faţă de numărul consemnat la finele lui septembrie 2022.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

Sursa foto: Adriana Iacob / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri