Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) a realizat, prin intermediul IMAS, o cercetare la nivel national care a avut drept obiectiv masurarea schimbarilor de perceptie si atitudine ale romanilor fata de aceasta forma de discriminare. In urma unei campanii de sase luni 43% dintre romani au declarat ca vor apela la o institutie a statului daca vor fi hartuiti sexual in relatiile de munca.
Concluziile cercetarii indica schimbari semnificative de perceptie si atitudine in cazul persoanelor din cele 4 orase-tinta ale campaniei, comparativ cu restul populatiei. In urma unei campanii de sase luni, intitulata “Spune NU hartuirii sexuale”, 43% dintre romani declara ca vor apela la o institutie a statului daca vor fi hartuiti sexual in relatiile de munca, comparativ cu numai 5%, conform studiului realizat anterior initierii campaniei, in noiembrie 2006.

Cei mai sensibili la subiectul hartuirii sexuale sunt clujenii, care se exprima aproape unanim ca fiind de acord cu faptul ca fenomenul afecteaza negativ mediul profesional si ca trebuie pedepsit prin lege. Ei sunt, de asemenea, si cei mai receptivi: 64% dintre ei afirma ca au primit, in ultimele 6 luni, informatii referitoare la hartuirea sexuala.

Sursele de informare cele mai penetrante de-a lungul derularii campaniei au fost televiziunea (92%) si presa scrisa (40%), iar cele mai putin active surse continua sa fie departamentele de resurse umane (1,3%), respectiv sindicatele (0,3%), desi acestea au un rol important in prevenirea hartuirii sexuale in relatiile de munca.

Principalele orase-tinta au fost Cluj-Napoca, Iasi, Constanta si Bucuresti, unde au avut loc mai multe intalniri cu reprezentanti ai sindicatelor, manageri de resurse umane si reprezentanti ai institutiilor responsabile cu solutionarea cazurilor de hartuire sexuala.

Campania si-a propus informarea cetatenilor cu privire la formele de hartuire sexuala, modalitatile de gestionare, prevederile legale si organizatiile autorizate sa se implice in rezolvarea unor astfel de cazuri. Astfel, 661 de persoane au raspuns unui chestionar despre hartuirea sexuala la locul de munca.

Studiul si campania au fost realizate in cadrul proiectului „Spune NU hartuirii sexuale”, implementat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, in parteneriat cu Fundatia Concept. Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Societate Civila Componenta 3 – Democratie, drepturile omului, statul de drept si independenta justitiei cu 74.170 euro si de CPE si Fundatia Concept din fonduri primite de la Fundatia pentru o Societate Deschisa cu 11.730 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri