26 Februarie 2008

Cele mai mari companii de recrutare din Romania

Cum au crescut afacerile companiilor de recrutare in 2007? Care au fost cele mai atractive arii profesionale anul trecut si unde merita sa ne angajam in 2008? Criza de personal calificat si cresterea investitiilor in politici de motivare si retentie a personalului au condus in 2007 la dublarea cifrei de afaceri a companiilor de recrutari. Pe o piata estimata la 80 de milioane de euro in 2007, potrivit Manpower Romania, angajatorii se asteapta anul acesta la o crestere de 40% fata de anul anterior.

Adecco Romania

Denumire: Adecco Romania

Numar de angajati: Adecco Romania numara in prezent 90 de angajati.

Cifra de afaceri: Compania a inregistrat la sfarsitul anului 2006 o cifra de afaceri 14,2 milioane de euro. Rezultatele financiare pentru anul 2007 vor fi anuntate in luna aprilie.

2007 vs. 2008: In 2007, domeniile care au oferit cele mai atractive salarii si au inregistrat cele mai importante cresteri salariale au fost in constructii, industria extractiva, logistica si telecomunicatii, industria hoteliera, imobiliare, servicii financiare si sanatate. Anul 2008 nu va fi foarte diferit fata de 2007 si se vor mentine tendintele actuale de crestere.

Unde ne angajam in 2008: In 2008 cele mai atractive domenii raman constructiile, imobiliarele, banking-ul si logistica. „In domeniul logistic este posibil sa avem o crestere constanta datorata multiplelor proiecte de infrastructura aflate in dezvoltare si a intrarii pe piata a tot mai multor retaileri care au nevoie la randul lor de un suport logistic constant si rapid. Piata de imobiliare va fi in continua crestere, ca urmare vor fi usoare cresteri salariale si in acest domeniu. Poate nu se vor mai mentine ca la nivelul inregistrat anul trecut dar e posibil sa fie in jurul cifrei de 10%. In domeniul bancar, prin intrarea puternica pe piata a bancilor europene mici si mijlocii este posibil sa avem o crestere salariala la fel ca si anul acesta, posibil chiar putin mai mare", a declarat pentru Wall Street, Calin Sandru, Account Manager, Adecco Romania.

Lugera & Makler

Denumire: Lugera & Makler

Numar de angajati: Compania numara in prezent 153 de angajati.

Cifra de afaceri: Lugera & Makler a obtinut in 2007 o cifra de afaceri de 12,6 milioane de euro si o cota de piata de 30%. Pentru 2008 compania estimeaza o crestere a cotei de pana la 35% si o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, pe fondul cresterii pietei de HR, diversificarea serviciilor, cresterea cererii pe partea de payroll, de consultanta si training.

2007 vs. 2008: In 2007, ariile profesionale care au oferit cela mai atractive salarii si au avut cele mai importante cresteri salariale au fost inregistrate in institutiile financiare bancare si non-bancare, real estate, constructii cat si IT&C. Cele mai cautate specializari au fost in cadrul departamentelor financiare, IT si de productie.

„In 2008, datorita numarului mare de investitori, se va resimti nevoia de recrutare atat pentru pozitii manageriale, cat si pentru pozitii operationale (recrutare de masa). Se va apela in continuare la serviciile oferite de companii specializate in recrutare, de asemenea companiile angajatoare se vor baza si pe mentinerea procesului de recrutare in interiorul departamentelor de resurse umane, in timp ce o parte dintre companiile angajatoare vor continua sa ocupe pozitii vacante prin promovare interna”, a declarat pentru Wall Street Cristina Savuica, country manager Lugera&Makler.

Unde ne angajam in 2008: Ca si in 2007, domeniile de activitate de „maxim interes” pe piata de recrutari, in 2008 raman cele din constructii, real estate, banking, Shared Service Centers sau companii din domeniul Business Process Outsourcing. Sectorul de productie va fi la randul sau de maxim interes datorita intrarii pe piata a unui numar important de investitori cum sunt cei de la Ford si Nokia.

Ca si anul trecut, in 2008, angajatorii vor solicita cei mai multi candidati pentru pozitiile de executie (50%), in timp ce doar 30% vor oferi la concurs job-uri pentru functii de middle management si 20% pentru top management.

Manpower Romania

Denumire: Manpower Romania

Numar de angajati:
Compania estimeaza pana la sfarsitul anului 2008 un numar de 150 de angajati permanenti, pe fondul continuarii extinderii la nivel national.

Cifra de afaceri: Cifra de afaceri a companiei Manpower Romania a atins in 2007 9,2 milioane de euro, inregistrand o crestere de 90% fata de 2006. Pentru anul in curs, compania estimeaza o crestere de peste 50% a cifrei de afaceri.

2007 vs. 2008: Ca si in 2007, anul acesta cele mai atractive domenii vor fi cele din real estate, retail si sales. „Profesiile sau domeniile de care vor fi atrasi in 2008 cei mai multi specialisti sunt cele care vor oferi atat provocari profesionale, pachetele cele mai atractive cat si programe de formare. Comparativ cu anii trecuti, atitudinea specialistilor care se pregatesc sa faca o schimbare profesionala este mult mai mult orientata pe termen mediu si lung, iar importanta unui pachet salarial atragator a crescut ca pondere”, a declarat pentru Wall Street Eliza Nechifor, Marketing & Communication Coordinator Manpower Romania.

Unde ne angajam in 2008: Cele mai atractive si cele mai bine platite job-uri pentru anul in curs vor fi pozitiile de top management sau specialisti seniori deoarece ritmul de dezvoltare economica se mentine accelerat, sustine Eliza Nechifor. Companiile au nevoie de oameni experimentati si de competente specifice pentru a castiga teren in fata concurentei.

Professional

Denumire: Professional

Numar de angajati: Compania numara in prezent 69 de angajati.

Cifra de afaceri: Professional a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 5,7 milioane de euro. Pentru 2008, compania estimeaza o crestere la nivelul tuturor serviciilor.

2007 vs. 2008: „Cele mai cautate pozitii din 2007 au fost adesea corelate cu sectoarele economice unde s-au inregistrat valori mari ale fluctuatiei de personal, neinsemnand neaparat ca respectiva pozitie a castigat un plus in cota sa de piata” a declarat pentru Wall Street Cristina Pasat, Director General Professional. Astfel, s-au inregistrat valori crescute ale cererilor in domenii precum IT, bancar, constructii, productie dar si in domenii inalt specializate unde numarul potentialilor aplicanti este extrem de scazut necesitand operatiuni de Executive Search.

Ca si anul trecut, in 2008, nevoia de posturi la nivel de entry level si middle management se va mentine, iar ocuparea pozitiilor de top management isi va mentine trendul ascendent.

Unde ne angajam in 2008: Nivelul salarial general a crescut in 2007 si va creste si in cursul anului 2008. „Cu toate acestea o relationare corecta a cresterilor salariale ar trebui facuta in contextul economic actual intrucat gradul de crestere al costurilor este cel putin la fel de accelerat”, sustine Cristina Pasat.

Tinand cont de „criza de forta de munca" , lupta pentru candidatii calificati si cu experienta profesionala isi va continua trendul ascendent si in 2008. Raportat la fluctuatia crescuta de personal o alta tendinta care se va mentine este cresterea investitiilor organizatiilor in politici de motivare si retentie a personalului, pe fondul unei cresteri a volulmui locurilor de munca nou create.

Aims Human Capital

Denumire: Aims Human Capital

Numar de angajati: Compania estimeaza pentru anul in curs un numar de 28 de consultanti.

Cifra de afaceri: Grupul Aims a obtinut in 2007 o cifra de afaceri de 5,26 milioane de euro, cu 30% mai mare decat in anul anterior. Pentru anul in curs, compania estimeaza o crestere de pana la 7 milioane de euro. „Este insa o previziune ambitioasa in conditiile in care nu ne asteptam ca rata cresterii economice sa fie la fel de mare ca in trecut”, a declarat pentru Wall Street, Andreea Calin, Senior Human Resources Consultant, AIMS Human Capital.

2007 vs. 2008: Ariile profesionale care au oferit cele mai atractive salarii in anul 2007 au fost vanzarile si marketing-ul, urmate indeaproape de financiar si resurse umane. Potrivit estimarilor reprezentantilor grupului, anul 2008 nu va aduce schimbari majore fata de anul precedent.

Unde ne angajam in 2008: Pentru 2008, Aims estimeaza o scadere a pietei de recrutare si o crestere a serviciilor de consultanta. Ariile profesionale care vor atrage cei mai multi candidati nu vor suferi schimbari majore fata de anul anterior sunt de parere reprezentantii Aims.

Pentru piata din Bucuresti compania se va axa in continuare pe dezvoltarea serviciilor de leasing si payroll. „In ceea ce priveste partea de recrutare, majoritatea proiectelor vor fi orientate catre pozitiile de middle management”, a adaugat Andreea Calin.


Citeste si