21 Octombrie 2008

Cum reactioneaza gigantul Adecco in fata crizei financiare



Una dintre cele mai mari firme de recrutare de personal din lume, Adecco, se va concentra pe stabilizarea costurilor in contextul crizei financiare care a lovit si piata resurselor umane, a declarat presedintele filialei nord-americane a companiei, Tig Gilliam, citat de presa internationala.

“In fiecare luna numarul celor angajati scade. O problema importanta in industria resurselor umane este sa mentinem costurile de baza strans legat de nivelul pietei”, a spus Tig Gilliam.

Una dintre masurile de siguranta luate de Adecco se refera la consolidarea unor filiale pentru a reduce atat costurile imobiliare, cat si birocratia din sediul central din New York prin impartirea sarcinilor in interiorul fiecarei filiale. Numarul filialelor s-a redus cu 9% in ultimul an, ajungand la aproape 1100 de sedii in America si Canada.

In 2007, veniturile companiei s-au situat in jurul valorii de 2,8 miliarde de euro numai pe piata americana. In al doilea trimestru al 2008 compania a inregistrat o scadere cu 5% a profitului net. Cumulat cu profitul pe piata canadiana, pe continentul american Adecco acopera 15% din profitul total al companiei.

Adecco sustine ca profiturile companiei au scazut pe primul trimestru din 2008. Compania prognozeaza o scadere pe pietele din S.U.A. si Canada, si un declin si mai pronuntat pe pietele europene si japoneze, neputandu-se atinge astfel targetul de 5%, profit estimat pentru anul 2009.

In ultimul an rata disponibilizarilor in S.U.A. a crescut de la 4,6 % la 6,1%. In sectoarele de servicii rata disponibilizarilor inca se pastreaza la jumatatea ratei medii nationale, dar este in continua crestere.
Pe termen lung, compania se asteapta la o crestere a cererii fortei de munca pe sectoarele finainciar, contabilitate si tehnologie. Aceasta crestere se poate transforma intr-o buna oportunitate pentru ca Adecco sa isi redreseze profitul.

Angajatii din servicii acopera aproximativ 38% din piata americana a fortei de munca, cu trei procente mai mult decat in 2008. Adecco se asteapta la o crestere in urmatorii ani a cererilor de personal pe piata serviciilor. In domenii ca tehnologia informatiilor se prognozeaza o crestere de 15% pana in 2016, cu o crestere de 50% petru piata de IT.

Adecco planuieste sa castige teren pe o piata a resurselor umane estimate la 135 de miliarde de dolari prin cumpararea de actiuni de la cele 9.600 de companii mici de resurse umane. Insa o tactica mult mai eficienta este targetarea directa a potentialilor clienti decat cumpararea unor firme mici care cunosc indeaproape piata locala, sustine presedintele filialei nord-americane a Adecco.

Adecco este lider mondial in domeniul resurselor umane, cu peste 5.800 de birouri in 67 de tari ale lumii.



Citeste si