Conform studiului, 40% din respondenti deja au efectuat disponibilizari, majoritatea in a doua parte a anului 2008.

“Perioada incerta din punct de vedere economic si haosul global de pe pietele financiare lovesc puternic aproape toate companiile si le forteaza sa adopte decizii radicale in ceea ce priveste angajatii”, a declarat presedintele si CEO-ul SHRM, Laurence O'Neil., pentru shrm.org.

Respondentii au afirmat ca cei care lucreaza in domeniile tehnologic/industrial (13%), angajatii pe pozitii profesionale/necalificate (13%) sau cei din domeniul administrativ (11%) vor fi cei mai afectati. Cel mai putin amenintati de disponibilizari sunt angajatii pe pozitii executive (1%), oamenii de vanzari (3%) si cei din middle management (6%).

Studiul releva faptul ca 74% din organizatii ofera totusi salarii compensatorii, in timp ce numai 28% ofera consiliere in cariera. 59% din organizatiile care au concediat in 2008 au transmis angajatilor stirea fie prin intalniri fata in fata cu personalul din departamentele de HR si cu managerii directi, fie prin informarea exclusiv a superiorului angajatului concediat. Angajatii ramasi in companie au aflat despre disponibilizari prin intalniri organizate de grup (64%), e-mail oficial (22%) sau din discutii informale (30%).

Citeste si:

Statisticile referitoare la piata fortei de munca efectuate de Oficiul National de Statistica din Marea Britanie arata ca rata angajarilor pentru ultimul semestru din 2008 este de 74,2%, cu 0,4% mai putin decat in semestrul trei. Cu alte cuvinte, aceste cifre inseamna ca 115.000 de angajati si-au pierdut locul de munca.

“Cresterea ratei somajului este ingrijorator de asemanatoare cu cresterile care au avut loc in recesiunile de la inceputul anilor ’80 si ’90. Marea Britanie a intrat in aceasta criza economica intr-o forma mai buna in comparatie cu acele zile, cu o rata a somajului mai mica, cu o piata a muncii mai flexibila si cu resurse ale fortei de munca imigrante. Sunt masuri luate in contextul crizei actuale care se dovedesc a fi insuficiente pentru a tempera cresterea ratei somajului”, a declarat pentru site-ul shrm.org directorul The Institute for Emplyment Studies, Nigel Meager.

De cealalta parte a oceanului, desi anul care vine nu anunta reveniri spectaculoase ale pietei de HR, newyorkezii sunt optimisti in ceea ce priveste posibilitatile de angajare. Un studiu al Spherion Corporation – una dintre companiile importante de HR de pe piata americana – releva ca 43,6 % din locuitorii New York-ului cred ca in anul 2009 cultura organizationala se va imbunatati, iar numarul ofertelor de job-uri va creste.