13 Octombrie 2009

Cum se pregatesc companiile pentru retentia angajatilor post-criza



Odata cu imbunatatirea mediului economic, raza de soare pentru companiile care vor sa iasa din recesiune vine dinspre politicile de retentie ale talentelor, angajati care le vor readuce pe culmile succesului si ale profitului, arata un studiu realizat de Institutul pentru Productivitate Corporatista (Institute for Corporate Productivity).
Insa dorinta companiilor de a-si motiva si retine in continuare personalul nu are o legatura directa cu cresterile salariale, percepute de putini angajati in ultimul an. Cu toate acestea, peste 50% dintre companiile lideri de piata isi vor motiva angajatii prin cresteri salariale.

Astfel, 18% dintre companile performante pe piata deja au ridicat stacheta, oferind compensatii si bonificatii sporite pentru a reduce fluctuatia de personal, comparativ cu 7% dintre companiile neperformante financiar, care au adoptat masuri similare.

In urmatoarele 12 luni, acelasi procent de companii performante (18%) planuiesc cresterea plafonului salarial, fata de 24% dintre companiile neperformante, cu planuri asemanatoare.

Insa aceste decizii de business nu vor conduce la o legatura directa intre nivelul salarial si rata de fluctuatie de personal. Cea mai raspandita tactica de scadere a cifrei de fluctuatie este adoptarea unei politici comunicationale deschise fata de angajati (81% dintre companii agreaza ca aceasta este cea mai importanta coordonata a retentiei de personal).

Peste trei patrimi dintre respondenti au declarat ca acorda un interes sporit talentului managerial, in timp ce 60% au afirmat ca planul de succesiune reprezinta o solutie-cheie pentru retentia angajatilor. In acelasi timp, 66% dintre companiile performante mizeaza pe sesiuni de training care sa imbunatateasca insusirile de leadership.

“Bineinteles, angajatii sunt fericiti cand aud de o crestere salariala. Insa conducerea companiilor va investi in primul rand intr-o comunicare mai buna si in training-uri de specializare, pentru a asigura o dezvoltare sustenabila a resursei umane”, afirma Carol Morrison, analist in cadrul Institutului de Productivitate Corporatista.





Citeste si