2 Februarie 2010

Studiu: Leadership-ul, problema critica a organizatiilor in 2010



In perioada in care leadershipul si managementul talentelor reprezinta doua puncte esentiale pe agenda de resurse umane a companiilor, putine organizatii exceleaza in aceste domenii, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Productivitate Corporatista (Institute for Corporate Productivity).
Pentru mai bine de 20 de ani, studiile realizate de Institutul pentru Productivitate Corporatista au evidentiat ruptura dintre importanta leadership-ului si a managementului talentelor si eficacitatea implementarii unor astfel de instrumente.

In anul 2010, atentia acordata leadership-ului este sustinuta de trei patrimi dintre organizatiile chestionate.

Cu toate acestea, numai 23% dintre companiile chestionate afirma ca in prezent deruleaza programe interne de leadership. Cuplata cu rezultatele altui studiu, conform caruia numai 14% dintre companii deruleaza programe de imbunatatire a leadershipului, este lesne de inteles cat de nesigure sunt retentia si formarea unor lideri in interiorul organizatiei.

De asemenea, studiul a relevat ca, desi 79% dintre respondenti vor sa alinieze cultura organizationala la planurile de business, doar 33% actioneaza in aceasta directie.

“Cautarea si integrarea liderilor potriviti sunt probleme cu care companiile se confrunta de aproape doua decenii. Studiul demonstreaza ca leadershipul continua sa reprezinte cea mai presanta problema si dupa sfarsitul crizei. Nu numai ca organizatiile se zbat sa atraga angajatii potriviti, dar problema neadaptarii la organizatie se inrautateste de la an la an”, considera Jay Jamrog, unul dintre cercetatori.

“Din cauza volatilitatii anului trecut
si a mediului schimbator dintr-o companie, organizatiile ar trebui sa considere leadershipul ca o tactica de supravietuire si o oportunitate de business. Daca organizatiile vor intelege acest lucru – si unele deja implementeaza programe de dezvoltare – vor avea un succes de necontestat in viitor”, afirma Jamrog.

Studiul a fost realizat in luna decembrie a anului trecut pe un esantion reprezentativ de 5.376 de respondenti.



Citeste si